Ska du köpa hus eller lägenhet? Då har du verkligen en spännande tid att se fram emot. Det är otroligt roligt att börja kolla seriöst på Hemnet och föreställa sig sitt liv i alla de fina bostäder som finns. Men något du bör göra direkt, redan innan du hittat visningar, är att få tag på ett lånelöfte från banken. Men vad är ett lånelöfte för något?
När du ska köpa en bostad behöver du förmodligen ta ett bolån för att finansiera köpet. För att få ett bolån behöver du ansöka hos banken eller hos en långivare. Om du de godkänner din ansökan får du ett lånelöfte. Det är ett löfte om att du kommer få låna pengarna du behöver. Lånelöftet kan du ta med dig till mäklaren som ett bevis på att du kan finansiera köpet av bostaden om du skulle vilja. Lånelöftet grundas på din ekonomi och är alltså en schablon på vad du kan få låna. Men i och med att ett lånelöfte inte är knutet till en specifik bostad kan du med fördel ansöka om lånelöftet redan i förväg. Då är allt färdig och klart. Fördelen med att ha lånelöftet redan innan du börjar leta efter bostad är att du snabbt kan ge dig in i budgivningen om du skulle hitta din drömbostad. Annars måste du lägga tid på det medan de andra intresserade köparna budar mot varandra och du kan då gå miste om drömhuset eller drömlägenheten.
Så ansöker du
För att ansöka om ett lånelöfte kan du antingen besöka din fysiska bank, men det lättaste sättet är att ansöka på nätet. På nätet har du även möjlighet att jämföra mängder av banker genom endast en kreditupplysning istället för att gå till en och en. När du väl får ett lånelöfte är det viktigt att veta att detta endast är ett löfte och inte ett bindande avtal. Det är helt enkelt ett förhandsbesked om hur mycket just du kommer ha möjlighet att låna utifrån dina ekonomiska förutsättningar. När du väl hittat din drömbostad kan du ansöka om bolån på den summa som lånelöftet indikerar. Fördelen med att lånelöftet och bolånet inte är sammansvetsade är att du kan välja en helt annan bank för bolånet än den bank som gav lånelöftet. Lån mer om bolån här!
Något annat som är viktigt att komma ihåg är att ett lånelöfte i regel endast är giltigt under tre månader, ibland ett halvår. Anledningen till varför tiden är kort beror dels på att en persons ekonomiska förutsättningar snabbt kan förändras radikalt, exempelvis genom sjukdom eller arbetslöshet.
Ofta ett krav
När du har gått på en visning och är intresserad och vill buda ska du prata med mäklaren för objektet. Värt att känna till är att de allra flesta mäklare kräver att budgivarna har lånelöfte från banken för att få delta. Det är helt enkelt för att underlätta säljprocessen för såväl köpare som säljare.
Bolån och lånelöfte – vad är skillnaden?
Ett bolån och ett lånelöfte är inte samma sak. Lånelöftet är som vi gått igenom ovan, en indikation på hur mycket du kan få låna från banken. Man har då tagit din ekonomiska situation i beaktning. Ett bolån däremot är själva lånet när du fått det beviljat. Då har du även pengarna på kontot inom ett par arbetsdagar. När du fått ett lånelöfte kan du gå på visningar och vara med i budgivningar. Men det är fortfarande inte en fullständig garanti om att du faktiskt kommer att få bolånet beviljat, även om det i de allra flesta fall inte är några konstigheter.
Lånelöfte för nyproduktion – vad gäller?
Ska du köpa en nyproduktion? Här kan det ibland vara lite knepigt med lånelöfte eftersom det endast är giltigt mellan tre och sex månader. Nyproduktioner säljs ofta flera år i förskott, redan innan bostäderna byggts. Hur ska du då göra? Vanligtvis kan du ansöka om ett lånelöfte för nyproduktion och visa upp det när du vill köpa. Men innan du skriver under förhandsavtalet för nyproduktionen är det viktigt att du går igenom det finstilta. Vad skulle hända om din ekonomiska situation inte ser likadan ut när nyproduktionen är färdigbyggd? Kanske har du inte alls längre råd med bostaden som du hoppats på. Det är bra att se över avtalet så att det står klart och tydligt att du får dra dig ur om din ekonomiska situation har förändrats.
Bra att veta om lånelöfte
Innan du ansöker om lånelöfte finns det en rad saker som är bra att känna till. Här är en liten checklista som är bra att gå igenom.
- Ibland kräver vissa banker att du ska ha fast anställning. Om du är egenföretagare kan det därför bli svårt att få lånelöfte. Men har du en partner med fast anställning brukar det gå bra så länge som en av er har fast jobb. Men egenföretagare kan naturligtvis också få lånelöfte, det handlar helt enkelt om att bevisa för banken hur ekonomin sett ut de föregående åren och att inget tyder på att du skulle tjäna mindre framöver.
- Om du har en betalningsanmärkning kan du också stöta på problem när du ansöker om lånelöfte. Men ge inte upp hoppet. Om du kan visa för banken att du har en ekonomisk situation just nu som gör det möjligt att betala av betalningsanmärkningen och lånet finns det ändå chans att få ett lånelöfte.
- För att få ett lånelöfte behöver du ha en inkomst. Men hur mycket du ska tjäna varierar mellan olika banker. För banken är det viktigt att se hur mycket pengar du har kvar efter att alla utgifter är betalda. Är du ensamstående behöver du ha minst 8 500 kronor över.
- Ett lånelöfte är inte en garanti för att få bolån. Dock är det inte särskilt vanligt att banken helt utan anledning helt plötsligt skulle neka. Det handlar främst om att personen som vill låna har fått en förändrad situation med lägre inkomster. Eller att banken bedömer att objektet som du vill köpa inte alls har det värde som du vill låna.
Det bästa är att ha en tydlig dialog med banken och berätta om objektet du vill köpa samt om du har planer på renoveringar och liknande som kan höja bostadsvärdet.