De regler som gäller idag säger att du bara kan ta ett bolån på upp till 85 % av bostadens värde.
Men vad händer om man vill köpa ett hus för 3 000 000 kr och inte har de 450 000 kr som krävs för kontantinsatsen?
Då får du spara för fulla muggar.
I den här artikeln ger vi dig 5 konkreta exempel på metoder du kan använda dig av för att ha råd till kontantinsatsen.
5 sätt att ha råd till kontantinsatsen
- Sätt upp en tydlig budget.
- Öka dina inkomster.
- Spara långsiktigt.
- Lägg undan pengar varje månad.
- Minska på dina nöjesrelaterade utgifter.
Nedan pratar vi mer om de ekonomiska tips vi precis gett dig i större detalj.
OBS: Du kan i undantagsfall bli beviljad ett kontantinsatslån, det vill säga ett privatlån som täcker upp för kontantinsatsen. Det är alltid banken som bestämmer om du får ta ett kontantinsatslån eller inte, men som tumregel blir man ofta nekad ett kontantinsatslån. Att spara ihop till kontantinsatsen är i regel den bästa vägen att gå.
1. Skaffa en budget och håll dig till den
Det är en bra idé att skapa en tydlig budget där du specificerar hur mycket pengar du får spendera på olika saker månatligen. Värt att lägga till är att det är extremt viktigt att hålla sig till de utgiftstak man sätter upp, för om du inte gör det är det som om du inte skaffat någon budget över huvud taget.
2. Tjäna mer pengar
Att tjäna mer pengar är ett brett och svepande tips som vi nu tänker förtydliga. Mer specifikt kan du förhandla upp din ordinarie lön, men om inte det går kan du förslagsvis skaffa ett extrajobb.
Det finns till exempel personer som skriver texter på internet för att tjäna pengar. För att nämna ett exempel tjänar den person som driver SEOTexter.se cirka 80 öre per skrivet ord, men värt att notera är att ersättningen varierar beroende på komplexitet och i förlängningen tidsåtgång.
Som ny i branschen kan du räkna med en ersättning på cirka 35 öre/ord, men så fort du blir bättre på att skriva finns det stora möjligheter att få en betydligt högre ersättning. Det bästa med att skriva texter online är att du kan göra det var som helst, till exempel några timmar efter jobbet.
Övriga extrajobb med relevans för dig som sparar till din bostad kan vara tidningsbud, affärsbiträde och kioskbiträde.
3. Spara pengar långsiktigt
När vi säger att du ska spara pengar långsiktigt menar vi främst att du ska spara i aktier och/eller fonder, för då får du ta del av en snitt-värdeökning på cirka 10 % förklarar Nerdwallet. Du ska förstås ha i åtanke att du inte är garanterad någon vinst, men generellt sett är börsinvesteringar en bra väg att gå.
OBS! Satsa inte hela budgeten på aktier och fonder. Sprid ut ditt sparande i stället, för att minska risken för att du förlorar pengar.
Läs mer: Lär dig allt om hur det fungerar med kontantinsats.
4. Lägg undan en bestämd summa pengar månatligen
Det är en bra idé att lägga undan minst 2 000 kr per månad när du ska spara pengar inför ditt bostadsköp. Du ska även se till att föra över pengarna precis efter du fått lön, för att således ”glömma bort” att du har dem på hussparkontot och/eller ISK-kontot.
5. Lägg mindre pengar på nöjen/kläder
Restaurangbesök och dyra kläder är två exempel på lyxprodukter som du lika gärna kan vara utan (eller dra ner på kraftigt) medan du sparar till ditt eget hus. Spara i stället pengarna som skulle gått till lyxkonsumtion och sätt in dem på hussparkontot.