Räkna ut Fastighetsskatt & Fastighetsavgift

Här kan du snabbt och enkelt räkna ut din fastighetsavgift som tidigare var en fastighetsskatt.
Den fastighetsavgift är den skatt som du betalar till kommunen (eller staten) varje år när man äger en fastighet.

Denna kalkylator gäller endast för hus/villor, så kallade småhus.

För att kunna använda räknaren behöver du veta din fastighets taxeringsvärde. Detta hittar du antingen i din fastighetsdeklaration eller på ditt konto hos Skatteverket.



Vad är Fastighetsavgift & Fastighetsskatt

Fastighetsskatten för småhus (villor/hus) heter idag fastighetsavgift och betalas till kommunen där huset ligger. Inbetalningen sköts via deklarationen. Du behöver inte göra något alls då alla uppgifter är förtryckta.

2008 ersattes den statliga fastighetsskatten för vanliga småhus med en kommunal fastighetsavgift. Det finns dock ett antal undantag, exempelvis för nybyggda bostadshus.

Här hittar du våra mer ingående förklaringar till de båda avgifterna (fastighetsavgift & fastighetsskatt). Du bör även läsa om taxeringsvärdet då det är en stor del av fastighetsavgiften.

Om man äger en bostadsrätt så betalas fastighetsskatten via månadsavgiften/hyran. Det är ägaren, i detta fall Bostadsrättsföreningen, som betalar fastighetsskatten och delar upp den på alla bostäder i föreningen.

Kommunal fastighetsavgift 2020

För inkomståret 2019 (2020-års deklaration) är den kommunala fastighetsavgiften 0,75 % av fastighetens taxeringsvärde. Det finns dock ett takbelopp (alltså en maximal summa en ägare kan få betala) som är på 8049 kr. Det är ungefär hälften av landets småhusägare som betalar maxbeloppet.

Räkna ut din fastighetsskatt ovan och ta reda på vad du skall betala inför kommande deklaration så du har koll på din budget!

Vanliga frågor gällande fastighetsavgift och fastighetsskatt

Vem skall betala fastighetsavgift eller fastighetskatt om ni är två eller fler delägare av samma bostad?

Du som äger en fastighet tillsammans med andra betalar endast din andel av fastigheten.

Du som är pensionär vad betalar du?

Som pensionär ska man inte betala mer än 4 procent av sin inkomst i fastighetsavgift för din permanenta bostad det vill säga småhus. Du kan även få skattereduktion för den del som överstiger spärrbeloppet.

När skall den nya fastighetsavgiften betalas om mitt taxeringsvärde har förändrats?

Om du vid 2019 fick ett nytt taxeringsvärde – börjar den nya fastighetsavgiften att gälla från och med inkomståret 2019. Du kommer då se den förifylld i din inkomstdeklarationen för 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *