Besittningsrätt – Allt du behöver veta om Besittningsrätt!

Besittningsrätt

Besittningsrätt, kanske vet du exakt vad det är eller så har du aldrig tidigare hört talas om det. Besittningsrätt är något som gäller hyresrätter och den som hyr. Besittningsrätt innebär rätten att få bo kvar. Begreppet används oftast inom hyresrätter och de som bor där. Det finns en hel del regler, skyldigheter och rättigheter för den som har ett förstahandskontrakt för en hyreslägenhet. Besittningsrätten är en av de rättigheterna. Men idag har långtifrån alla ett förstahandskontrakt och det är istället vanligt att hyra i andrahand. Vilka rättigheter har man då?

Besittningsrätt för andrahandskontrakt

Även om du hyr en lägenhet i andrahand har du ändå rätt till viss del av besittningsrätten. En begränsad sådan. Har du exempelvis hyr i andrahand i mer än två år och om det inte står något om att avtala bort besittningsrätten i ett specifikt avtal, kommer den riktiga besittningsrätten att träda i kraft efter de två åren. Detta gäller dock ändå bara dig med förstahandskontraktet. Så vad händer då om du bott i mer än två år och du egentligen numer har besittningsrätt? Kan du vägra personen som har förstahandskontraktet att flytta?

Nja, absolut det går att överklaga hos hyresnämnden men det är dessvärre väldigt ovanligt att personen som hyr i andrahand vinner. Men det kan ta ganska lång tid med den här sortens tvister eftersom det är upp till hyresnämnden att besluta. Ibland tar det ett helt år eller ännu längre tid beroende på hur upptagna de är.  Läs mer om att hyra ut din hyresrätt i andrahand!

Jag har hyrt i andrahand i flera år, får jag ändå ingen besittningsrätt?

Tyvärr så spelar det ingen roll om du hyrt i andrahand i tio år eller mer. Förstahandskontraktet är det bindande kontraktet och därmed påverkar det ingenting. Mellan hyresvärden och den med förstahandskontraktet spelar det alltså ingen roll om någon annan bott i lägenheten i alla år.

Jag hyr ut min egen bostad, men vill nu flytta in igen

Många som äger en villa eller kanske en bostadsrätt väljer att hyra ut sin privata bostad. För dig som hyr ut kan det vara skönt att veta att det inte gäller någon besittningsrätt för den här sortens uthyrning eftersom du inte behöver följa hyreslagen utan följer lagen om uthyrning av egen bostad.

En lag för trygghet

Besittningsrätten togs fram för att de med förstahandskontrakt ska kunna känna sig trygga och säkra i sitt boende, även när hyresavtalet tar slut. Detta är för att man ska kunna känna att man har sitt permanenta boende och inte behöva känna oro över att det ska tas ifrån sig. Många bor ju i hyreslägenheter hela livet och att helt plötsligt tvingas flytta ut efter 30 år känns ju inte helt rimligt.

Om du väljer att hyra ut din lägenhet i andrahand kan det vara bra att ta fram ett avtal där det står att personen som hyr i andrahand inte har någon besittningsrätt. För även om hyresnämnden i de flesta fall kommer att välja personen med förstahandskontraktets sida, kan det även bli en långdragen rättsprocess som är skön att slippa. 

Min hyresgäst har besittningsrätt – vad innebär det?

Om du är hyresvärd och din hyresgäst har besittningsrätt innebär det att du inte kan tvinga personen att flytta ut hur som helst. Det är bara saker som grova avtalsbrott som skulle kunna göra att du får tvinga ut personen. Exempelvis om personen i fråga inte har betalat hyran eller har förstört saker i lägenheten som tillhör dig eller fastigheten.

Finns det någon risk att hyresgästen kan ta över mitt förstahandskontrakt?

Om du har ett förstahandskontrakt och har hyrt ut din bostad i andrahand under lång tid kanske du funderar över riskerna. Finns det exempelvis någon risk att fastighetsägaren numer kan omvandla avtalet så att din hyresgäst får förstahandskontrakt? Ingen risk. Det går aldrig att ta över någons förstahandskontrakt på grund av att personen som hyr i andrahand har fått besittningsrätt. 

Något som däremot kan hända är att fastighetsägaren väljer att skriva avtal med personen som hyrt i andrahand efter att ert avtal sägs upp. Detta är inget du kan påverka utan är något som är upp till fastighetsägaren.

Jag har förstahandskontrakt, har jag automatiskt besittningsrätt?

Nej så fungerar det inte. Men om du med förstahandskontrakt bott i lägenheten i mer än två år får du det. Så länge som du inte skrivit under något avtal där du frånsäger dig rätten till besittningsrätt.

Skulle du till exempel vilja hyra ut en lägenhet i andrahand kan det vara bra att skriva ett avtal där den som hyr i andrahand frånsäger sig rätten till att få besittningsrätt. Allt för att slippa krångel när kontraktet löper ut eller om du exempelvis skulle vilja få tillbaka lägenheten tidigare än du tänkt.

Läs på

När det kommer till uthyrning finns det alltid mängder av saker att tänka på. Du har alltid skyldigheter men också många rättigheter, allt för att lägenhetshyrning och uthyrning ska vara så rättvist som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *