Vad säger lagen om rökning i lägenheten?
I Sverige råder en relativt frihetlig syn på vad du som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare får göra i ditt boende, så länge det inte bryter mot lagen eller orsakar störningar för andra. När det gäller rökning i en lägenhet finns det dock flera aspekter att ta hänsyn till. Som Folkhälsomyndigheten skriver så är det inte förbjudet att röka inne i sin egen lägenhet. Men frågan blir betydligt mer komplicerad när vi ser till dina skyldigheter som hyresgäst eller bostadsrättsägare gentemot andra boende i fastigheten.
Hyresrätt: Rökning och störningar
Om du bor i en hyresrätt, är du som hyresgäst bunden av hyreslagen och det avtal som reglerar ditt boende. Hyreslagen säger att du som hyresgäst är skyldig att inte störa grannarna. Detta kan innefatta att tobaksrök inte får sprida sig till exempelvis trapphus eller andra hyresgästers bostäder. Om grannarna klagar på att rökning i din lägenhet orsakar obehag eller hälsobesvär på grund av röklukt som tränger ut, kan det betraktas som en störning. Om sådana problem uppstår och inte åtgärdas, kan det i värsta fall leda till att hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
Hyresvärdens regler
Hyresvärdar har rätt att införa särskilda regler i sina fastigheter. Detta innebär att vissa fastigheter kan vara helt rökfria, även inne i lägenheterna. Kontrollera alltid vad som står i ditt hyreskontrakt eller kontakta din hyresvärd för att säkerställa att du följer fastighetens regler kring rökning.
Bostadsrätt: Rökning och bostadsrättsföreningens regler
Äger du en bostadsrätt, omfattas du inte av hyreslagen, men du har fortfarande vissa skyldigheter att ta hänsyn till enligt bostadsrättsföreningens stadgar. Föreningar kan besluta om rökfria miljöer i gemensamma utrymmen som trapphus, hissar, tvättstugor och innergårdar. Vissa bostadsrättsföreningar har även börjat införa förbud mot rökning på balkonger eller inne i lägenheterna, men ett sådant förbud måste först godkännas av föreningens medlemmar i en stämma.
Grannars klagomål
Precis som i hyresrätter kan grannars klagomål på röklukt som sprider sig leda till problem. Detta kan exempelvis bli en fråga om vad som anses vara ett ”väsentligt hinder eller men” för andra boende. Om problemet anses vara tillräckligt omfattande, kan föreningen ta ärendet vidare och kräva att du slutar röka, eller i extremfall besluta om uteslutning ur föreningen.
Allmänna regler och rekommendationer
- Inomhusrökning är tillåten i både hyresrätter och bostadsrätter, så länge det inte strider mot avtal eller föreningens beslut.
- Rökförbud gäller i flerfamiljshusens gemensamma ytor, exempelvis trapphus, källare, tvättstugor och hissar enligt tobakslagen.
- Rökning på balkonger och uteplatser kan vara reglerad och störa grannar på samma sätt som inomhusrökning.
Juridiska tvister och vägledning
Om en konflikt kring rökning skulle uppstå mellan dig och andra boende eller hyresvärden/föreningen, kan det i vissa fall kräva juridiska utredningar. Om du känner dig osäker på dina rättigheter eller skyldigheter, rekommenderas att du söker juridisk rådgivning. Du kan också vända dig till Hyresgästföreningen eller en jurist specialiserad på fastighetsrätt för att få hjälp.
FAQ
Kan hyresvärden förbjuda mig att röka i min lägenhet?
Ja, hyresvärdar har rätt att lägga till särskilda klausuler i hyresavtal som förbjuder rökning i lägenheten. Kontrollera alltid ditt hyreskontrakt för att se om ett sådant förbud gäller dig.
Kan en bostadsrättsförening förbjuda rökning på balkongen?
Ja, en bostadsrättsförening har möjlighet att besluta om rökförbud på balkonger. Detta behöver dock godkännas av föreningens medlemmar vid en stämma och införas som en del av föreningens ordningsregler.
Vad kan jag göra om jag störs av röklukt från grannens lägenhet?
Om röklukt från en grannes lägenhet tränger in i din bostad och orsakar obehag, bör du i första hand prata direkt med grannen. Om detta inte hjälper, kan du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening och göra en formell anmälan.
Är det olagligt att röka i sin egen lägenhet?
Nej, det är inte olagligt att röka i sin egen lägenhet. Det kan dock bryta mot hyresvärdens regler eller bostadsrättsföreningens stadgar, och det kan betraktas som en störning om det påverkar andra boendes trivsel.