Att bygga sitt eget hus är en dröm för många, men det är säkerligen ett stort antal av dessa som ställer sig frågan – vad kostar det att bygga hus, egentligen? Priset för att bygga hus själv kan variera kraftigt beroende på en rad olika faktorer. Vi går igenom dessa nedan.
Lediga tomter och tomtkostnad
Innan du kan bygga hus själv, gäller det att välja en tomt där ditt nya hem kommer att stå. Vill du ha en sjönära tomt, eller en som tillåter dig ha en stor trädgård precis intill husknuten?
Kostnaden för tomten kan, beroende på val och önskemål, vara en av de största utgifterna när man ska bygga hus. Var i Sverige du planerar att bo kan göra att tomtpriserna varierar mycket. Tänk därför på att det oftast är dyrare att köpa och hitta lediga tomter i populära områden och nära storstäder, jämfört med tomter ute på landet.
Materialval
När du planerat att bygga ditt hus själv eller anlita en hustillverkare kommer du att ställas inför många olika val gällande material. Kostnaderna för material kan variera där mer ovanliga typer gärna drar i väg i pris. Exempel på materialval som kan påverka priset inkluderar val av ytterväggar, tak, golv, och fönster. Även fast inredning som kanske platsbyggda bokhyllor i vardagsrummet eller vitvaror kan påverka den totala kostnaden.
Bygglovsavgifter
För att bygga ett hus behöver du ansöka om bygglov hos din kommun. Även här kan kostnaderna vara olika från kommun till kommun och det är därför en rekommendation att läsa på om vad just din kommun har för prissättning. Dock kan man räkna med att ett bygglov för nybyggnation av ett enbostadshus hamnar på minst 25 000 kronor.
Vissa kommuner baserar även kostnaden på hur stort hus du väljer att bygga. Är det mindre varianter som attefallshus eller fritidshus kan kostnaden för ett bygglov vara lägre, men blir oftast högre när det kommer till hus över 50 kvadratmeter.
Anslutningsavgifter
För dig som bygger hus gäller även så kallade anslutningsavgifter för att du ska få tillgång till vatten, avlopp, el och eventuell fjärrvärme. Även kostnader för fiber kan vara värda att räkna med i denna kalkyl. Vad avgifterna landar på, beror likt tomtkostnad, på vart du bygger ditt hus då detta kan skilja sig beroende på om huset ska vara på landsbygden eller i ett mer tätbebyggt område.
Arbetskostnader
Trots att det kan vara en dröm att bygga sitt hus själv är det inte alltid det enklaste. Idag finns flera val där husköpare kan välja att antingen hyra en byggfirma som utför arbetet från grunden, eller en hustillverkare som tillhandahåller ett nästintill färdigbyggt hus. För den som däremot lägger ner eget arbete i husbygget gäller det att vara redo på att lägga ner många timmar på projektet. Även om du anlitar en firma, kommer kostnaden variera beroende på hur mycket arbete som krävs och vilken hustyp du vill ska byggas.
Oväntade utgifter
När du bygger hus är det viktigt att ha en buffert för oväntade utgifter. Det kan handla om kostnader för att anpassa tomten, förändringar i byggplanen eller oförutsedda problem som kan uppstå under byggnadsprocessen. En god tumregel är att ha en buffert på cirka 10-15 procent av den totala kostnaden för att vara på säkra sidan.
Finansiering och lånekostnader
Troligtvis kommer du behöva låna pengar inför ditt husbygge. Räntekostnader och amorteringar kommer att påverka den totala kostnaden och det är därför viktigt att jämföra lånevillkor och räntor för att hitta det mest förmånliga lånet för ditt husbygge.
Så, vad kostar det att bygga hus?
Att säga en exakt kostnad för vad det kostar att bygga hus själv är svårt eftersom det beror på så många olika faktorer. Det är viktigt att noggrant undersöka och budgetera för kostnader som är involverade i processen innan du påbörjar ditt bygge. Se därför till att lista alla olika moment som ingår för att få en övergripande prisbild. Du kan även ta hjälp av en hustillverkare för att få en estimering på vad de olika delarna kan komma att kosta.
Att bygga hus är trots allt ett stort projekt som kräver både tid och engagemang, men med rätt planering och budgetering kan du förverkliga din dröm!