Jämför Bolån

Bolån till bättre villkor!

Vi jämför endast schyssta banker med bra lånevillkor
så du kan spara pengar till annat
Bolån Boekonomi

Bästa Bolån 2020

4.5/5

Belåningsgrad:

Låna upp till 65% av ditt bostadsvärde.

Belåningstid:

Hypoteketerbjuder lån från 3 -till 5 år.

Ränta bolån:

Hypotekets Bolåneränta är från 1.29 % till 1.35 %.

4.5/5

Läs vår recension!

Bolånebelopp:

Låna upp till 65% av ditt bostadsvärde.

Belåningstid:

Stabelos bindningstid är från 3 mån till 10 år.

Ränta bolån:

Stabelos Bolåneränta är från 1.35% till 2.05%

4.5/5

Läs vår recension!

Bolånebelopp:

Låna upp till 75 % av ditt bostadsvärde.

Belåningstid:

Återbetalning mellan 10 – 50 år.

Ränta bolån:

Landshypoteket Bolåneränta är från 1.29 % till 2.39 %.

4.5/5

Läs vår recension!

Bolånebelopp:

Låna upp till 85 % av ditt bostadsvärde.

Bindningstid:

Bindningstid mellan 3 till 10 år. 

Ränta bolån:

Danske Bank Bolåneränta är från 1.29 % till 2.45 %.

Vad är bolån?

Om man är i processen att köpa ett hus eller en lägenhet så behöver man med ganska stor sannolikhet ta ett lån. De flesta har inte tillräckligt med pengar för att bekosta ett sådant köp på egen hand. Det lån man tar vid ett köp av hus eller en lägenhet kallas för bolån, eller bostadskredit som det också kallas. Ett bolån är ett banklån som man tar med en fastighet, bostadsrätt, byggnad eller tomträtt som säkerhet till banken. Ett bolån kan också användas för att betala för en renovering av ens bostad eller om man behöver bygga ut, och måste alltså inte gå till just ett nyköp av ett boende. Ett bolån kan uppgå till max 85% av husets eller lägenhetens totala marknadsvärde, eftersom det finns en risk att bostadens ekonomiska värde sjunker i framtiden. De resterande 15% av bostadens marknadsvärde måste köparen stå för på egen hand. I vissa fall kan köparen ansöka om ett blancolån för att betala de resterande 15%. Ett blancolån är ett lån som man tar utan att behöva lämna någon säkerhet. På grund av det så har blancolån en högre ränta än vad till exempel ett bolån har. 

När man vill ansöka om ett bolån för att köpa en fastighet så är det första man bör göra att jämföra olika bolån och deras bolåneräntor samt villkor med varandra. Att gå till flera olika banker och låta de olika bankerna konkurrera med varandra kan innebära att man lyckas pressa ner priset på lånet, det vill säga räntan. Om man dessutom ansöker om sitt bolån tillsammans med sin partner, en så kallad medsökande, så kan man lyckas pressa ner sin ränta ännu mer. När man valt ut en bank så är nästa steg att ansöka om ett lånelöfte, varpå man lägger ett bud på lägenheten, huset eller byggnaden som man är intresserad av. På den här sidan går vi igenom allt man kan tänkas behöva veta om bolån.

Hur mycket får jag låna?

Enligt svensk lagstiftning får bankerna inte låna ut mer än max 85% av bostadens marknadsvärde, oavsett hur stort eller litet marknadsvärdet är. Utöver lagstiftning så har varje enskild långivare och bank sina egna krav, villkor och regler. Andra faktorer som kan påverka hur stort bolån man kan ta och som bankerna kan tänka sig att bevilja är till exempel hur pass kreditvärdig man är, samt skuldkvotstaket. Skuldkvotstaket går vi igenom längre ner. Ju fler kreditupplysningar som finns registrerade i ens namn, desto lägre kreditvärdighet har man till exempel. För att ta reda på hur mycket pengar man får låna, det vill säga bolånets storlek, så ska man ansöka om ett lånelöfte. Ett lånelöfte är inte samma sak som en beviljad låneansökan utan mer av en indikation, eller fingervisning, för hur mycket pengar man kan antas få låna.

Jämför Bolån

Jämför ditt bolån i denna djungel av lånegivare. Det går egentligen inte att säga vilket bolån eller vilken långivare som är den allra bästa för alla. Det bästa är såklart den med bäst villkor och lägst ränta. Men dels så kan räntan ofta ändras och sätts ofta individuellt för varje låntagare, och vilka villkor som är bäst beror vanligtvis på varje enskild låntagarens unika ekonomiska förutsättningar. Det bästa, och säkraste, för att hitta det bästa bolånet är att jämföra så många olika bolån som möjligt innan man tecknar ett avtal. Ett smidigt sätt att göra det på är att antingen använda sig av en jämförelsesida på internet eller vända sig till en låneförmedlare. Låneförmedlare skickar nämligen ut en och samma låneansökan till en stor mängd långivare vilka därefter skickar tillbaka låneofferter med räntor och lånevillkor. När man jämför bolån så ska man naturligtvis ta hänsyn till ränta och villkor, men det kan vara till stor hjälp att också titta på varje långivarens omdöme och kundbetyg. Ett företag som är mycket populärt med höga betyg är Hypoteket. 

Hyptoteket Bolån

Hypoteket Bolån är en smidig tjänst där du enkelt kan ansöka om Bolån direkt med BankID. Hypoteket har hög kundnöjdhet med uppemot 1000 omdömen med en poäng på 4,5 stjärnor. Någonting som utmärker Hypoteket är att de erbjuder alla låntagare exakt samma ränta. Räntan på 1,35% är dessutom bland de lägsta på marknaden av bolån. Man kan välja bindningstid på sitt bolån från 3 månader upp till fem år. Under bindningstiden ligger månadsavgiften på exakt samma belopp hela tiden. Hypotekets kunder uppskattar företagets trevliga och hjälpsamma bemötande, samt transparenta villkor utan en massa extra avgifter. 

Du kan lära dig mer om Hypoteket och deras utbud genom att läsa Hypoteket recension

Lånelöfte

För att ta reda på hur mycket pengar man kan få låna i sitt bolån behöver man skicka in en ansökan till banken om ett lånelöfte. Lånelöftet är ett slags löfte från banken att dem kan tänka sig att bevilja dig ett bolån, hur stort lånet skulle kunna vara och vilka villkor som skulle följa med lånet. Långivaren eller banken har dock aldrig en skyldighet att bevilja lånet om man vinner en eventuell budgivning, även om de har utfärdat ett lånelöfte. Det är helt och hållet upp till långivaren själv att avgöra om de vill bevilja ett lån. Så fort man börjar fundera över att köpa en fastighet och att ta ett lån så bör man ansöka om ett lånelöfte. Framför allt för att få en indikation på sin lånesituation, men också för att många fastighetsmäklare kräver att få se ens lånelöfte för att man ska få lov att delta i en fastighets budgivning och lägga ett bud. Efter att ett lånelöfte har blivit utfärdat så är det giltigt under en begränsad tidsperiod. Det brukar vara giltigt i mellan tre och sex månader, men detta skiljer sig mellan olika långivare. När. An ansöker om sitt lånelöfte så gör långivaren en preliminär, första kreditprövning för att kunna beräkna lånets och räntans storlek. Det är inte förrän man skickar insinuerar faktiska låneansökan som långivaren gör en fullständig kreditprövning på låntagaren.

Ansök om lånelöfte

Att ansöka om ett lånelöfte är mycket enkelt. Man skickar in sin ansökan om ett lånelöfte direkt till långivaren och brukar få svar väldigt snabbt. När man skickar in sin låneansökan behöver man inte informera sin långivare om vilken fastighet det är man är intresserad av att köpa. Det kan dock vara klokt att ha  någorlunda bra koll på hur stort lån man kommer behöva ansöka om. Smartast är att sätta taket lite högre än vad man i nuläget tror att man behöver, men inte så högt att man riskerar att få sin ansökan nekad.

Kontantinsats

Kontantinsatsen är som sagt de 15% av fastighetens marknadsvärde som ditt bolån inte täcker, och som man istället själv måste stå för. Maxgränsen för kontantinsatsen, det vill säga hur mycket pengar man själv man bidra med, är därför avgörande för hur stort bolån man kan ta och vilken fastighet man har råd att köpa. Pengarna till kontantinsatsen kan komma från ens sparpengar, familj eller så kan man i vissa fall ta ett blancolån för att ha råd med kontantinsatsen.

Låna till kontantinsats

Om man behöver låna pengar för att ha råd med sin kontantinsats så är det en blancolån man behöver. Man ska dock vara försiktig så att man inte lånar för mycket pengar och tar sig an lån som man senare kommer att ha svårt att betala tillbaka varje månad. Blancolånet är ett privatlån som inte kräver att man lämnar någon säkerhet, jämfört med bolånet där själva fastigheten som man köper lämnas som säkerhet för lånet. När man tar ett privatlån behöver man heller inte berätta för långivaren vad pengarna ska gå till. Eftersom att privatlånet beviljas utan säkerhet så brukar räntan också bli högre. Därför är det smartast att försöka betala av privatlånet så snabbt som möjligt, vilket ofta är möjligt eftersom att det är rätt mycket mindre än bolånet. Då sparar man pengar framför allt räntemässigt. En del långivare accepterar inte att man tar både ett bolån och ett privatlån, om så är fallet kan man ansöka om de två lånen hos två olika långivare. Kom dock igår att långivare även gör kreditupplysningar för privatlån!

Skuldkvotstak

Skuldkvotstaket är benämningen på den övre lån-gräns som långivare sätter på varje låntagare. Skuldkvotstaket är alltså en begränsning för hos stort lån man kan ta och är unikt för varje person, och baseras på låntagarens inkomst efter skatt. Exakta riktlinjer för hur man räknar ut och sätter gränsen för varje persons skuldkvotstak är fortfarande inte satta, men finansinspektionen har föreslagit att taket ska vara 600% av låntagarens disponibla årsinkomst. Det innebär att man inte kan ta ett lån som är mer än sex gånger högre än ens årsinkomst. Om man är två personer som tillsammans ansöker om ett bolån så lägger man ihop de två årslönerna, innan man multiplicerar med sex. Eftersom att dessa riktlinjer inte är lagstadgade än, utan fortfarande är ute på remiss, så är det fortfarande upp till varje långivare att bestämma sina exakta regler själva.

Kreditvärdighet

När man ansöker om ett bolån, precis som för alla andra lån, så gör långivaren alltid en kreditupplysning. Det är obligatoriskt och görs för att säkerställa att långivaren inte lånar ut pengar till någon som saknar den ekonomiska kapaciteten att betala tillbaka lånet och i värsta fall skuldsätta sig. Genom kreditupplysningen beräknas låntagarens kreditvärdighet, det vill säga hur stor sannolikheten är att låntagaren klarar av att betala tillbaka bolånet i tid. Kreditvärdigheten bedöms genom faktorer såsom inkomst, utgifter, om man har tidigare betalningsanmärkningar och hur många kreditupplysningar som finns registrerade på låntagaren. Ju fler kreditupplysningar det finns, desto lägre blir kreditvärdigheten eftersom att det indikerar en instabil ekonomisk situation. Om en låntagare har en skuld hos kronofogden blir låneansökan alltid nekad.

Topplån och bottenlån

Ett bolån är i de allra flesta fall uppdelat i två olika delar, en del som kallas för topplån och en del som kallas för bottenlån. Anledningen till att långivaren vill dela upp bolånet i två olika delar har att göra med att låntagaren har lämnat fastigheten som säkerhet. Säkerheten fungerar som så att om det skulle visa sig att låntagaren inteckna betala tillbaka sitt lån så har långivaren rätt att sälja av fastigheten. Eftersom att marknaden dock alltid förändras så är det inte säkert att långivaren kommer att få tillbaka hela lånet genom den försäljningen. Den summa, eller del, av bolånet som långivaren med stor sannolikhet kommer att få tillbaka genom en eventuell försäljning av fastigheten kallas för bottenlån. Den resterande summan av bolånet, som det inte är säkert att långivaren kommer att få tillbaka, kallas för topplån. På grund av denna osäkerhet så har topplånet en högre ränta än bottenlånet och har också för det mesta tuffare krav när det kommer till att amortera. Låntagaren har dock lite makt i frågan och är inte tvungen till att dela upp lånet i botten- och topplån. Om det är så att man har råd att betala en kontantinsats som motsvarar minst 25% av fastighetens marknadsvärde så resulterar bolånet endast i ett bottenlån. Detta är fördelaktigt då bottenlånet alltid har lägre ränta än ett topplån.

Bolånekalkyl

En så kallad bolånekalkyl används för att räkna ut den totala boendekostnaden per månad för en fastighet som man är intresserad av att köpa. I uträkningen så ingår själva bolånekostnader men också månadsavgift och driftkostnad. När man använder en bolånekalkyl får man bland annat fylla i uppgifter kring vilken typ av boende man vill köpa (villa, fritidshus eller bostadsrätt), månadsinkomst, medsökande, antal barn i hushållet, månadsavgift och hur mycket man kan betala i kontantinsats, ofta angivet i procent.

Tips på hur du får bättre lånevillkor!

Det bästa sättet att dra ner räntan för sitt bolån och förbättra sina lånevillkor är genom att öka konkurrensen mellan olika långivare, så att de blir mer benägna att anpassa villkoren efter dig för att få dig som kund. Det gör man genom att vända sig till flera olika långivare samtidigt, till exempel genom en låneförmedlare. Genom att ansöka om flera olika lånelöften kan man också kontrollera långivarnas offerter samtidigt. När man väl ansöker om ett lån hos långivaren som man bestämt sig för så finns det nästan alltid utrymme för att förhandla till sig en något bättre ränta!

Amorteringskrav

Att amortera innebär rätt och slätt att man återbetalar sitt lån. Det gör man varje månad, tillsammans med räntan för lånet. Ju mer man amorterar, desto mindre blir det kvar av lånet vilket också sänker räntan. För att säkerställa att låntagare inte lånar för mycket pengar så finns det ett antal amorteringskrav som Finansinspektionen har tagit fram. Om belåningsgraden av ens lån är över 70% (85% är som tidigare nämnts maxgränsen) så måste man amortera minst 2%av sitt bolån varje år. Om belåningsgraden är mellan 50% och 70% måste man amortera minst 1% varje år. Om belåningsgraden är under 50% så gäller inget amorteringskrav. Utöver dessa krav så tillkom det ytterligare ett krav år 2018. Det kravet gäller om man tagit ett bolån efter 1 mars 2018, och säger att alla som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst måste amortera ytterligare 1% av lönesumman varje år.

Bolåneränta

Bolåneränta är långivarens pris för att låna ut pengar till dig som låntagare. Hos de flesta långivare sätts räntan för bolånet individuellt, och beror delvis på hur stort bolån du ansöker om och delvis på låntagarens kreditvärdighet. För att vara säker på att man hittar bolånet med den allra bästa räntan gäller det att jämföra olika bolån och långivare. Det finns dock några olika sätt med vilka man man påverka sin ränta, nämligen genom att välja fast ränta, rörlig ränta eller ränta med räntetak.

Fast ränta

Att ha en fast ränta är det minst riskfyllda alternativet. En fast ränta innebär att man under en bestämd tidsperiod binder sin ränta till en viss procentsats. Denna perioden brukar vara mellan ett och fem år, och när den perioden har löpt ut så kan man på nytt omförhandla sin ränta. Med en fast ränta behöver man aldrig oroa sig för räntehöjningar, men kan heller inte njuta av räntesänkningar. 

Rörlig ränta

Att ha en rörlig ränta, där räntan ofta ändras beroende på marknadsräntan, är mer riskfyllt än att ha en fast ränta men man i det långa loppet visa sig vara ett billigare alternativ. Vid en rörlig ränta finns många fördelar då du som låntagare har mycket mer flexibilitet vad det gäller dina valmöjligheter. Dp uppsägningstiden på lånet är ”rörligt” kan du vid en eventuell försäljning av din bostad enklare säga upp lånet  utan massa onödiga avgifter. Det är även mycket lättare för dig att betala av det sista på lånet när du har en rörlig ränta. För mer specifika uppgifter kring vad för avtal som gäller bör du kontakta din långivare. Den stora nackdelen med en rörlig ränta är att det ofta blir svårt att beräkna både den totala kostnaden för lånet samt månadskostnaden för ditt lån – då den är rörlig. 

Räntetak

Räntetak är ett skydd ör dig som vill säkra sig mot alltför höga räntor på ditt bolån. Ett räntetak på ett bolån innebär att räntan på lånet inte kan gå högre än den fastställda ränta som är förhandlat. Att ha ett räntetak för sin ränta innebär då att man kombinerar en fast ränta med en rörlig ränta. Precis som med den rörliga räntan så följer räntan här marknadsräntan, men med hjälp av räntetaket så kan räntan aldrig stiga över en viss gräns i likhet med den fasta räntan.

Bolån med räntetak

Väljer du att ansöka om ett bolån med räntetak så skyddar du dig mot alltför höga bolåneräntor. Du betalar därför en premie och garanteras av kreditgivaren ett tak för din ränta. Premien baseras på ränteläget, utvecklingen av räntan och det accepterade räntetaket samt dess löptid. 

Bolån med räntetak basera vanligtvis på den rörliga 3 månadersräntan och följer ränteutvecklingen. Lånet binds oftast upp till två, tre eller så länge som fem år. När räntan går ned gör även din ränta det – eftersom den korrelerar med utvecklingen av räntan. På så vis är du skyddad mot en hög ränta samtidigt som du även gynnas när räntan går ned. 

Fast eller rörlig ränta?

Vilket som är bäst av fast och rörlig ränta för ens bolån varierar från person till person. Att ha en rörlig ränta kan som sagt innebära en lägre slutgiltig totalkostnad för lånet, men då måste man ha en tillräckligt bra ekonomi för att kunna hantera plötsliga och höga räntehöjningar. Om man inte har det så kan det vara värt att betala en något högre ränta för att kunna ha full koll på sina räntekostnader och aldrig behöva oroa sig för en överraskande räntehöjning. En räntehöjning på en eller ett par procent kan nämligen innebär några extra tusen kronor i kostnad varje månad.

Bra att veta om du ska låna

Ränta, amorteringskrav, kontantinsats och topplån är alla viktiga delar av ett bolån att ha koll på. Men det finns ytterligare några aspekter som kan vara värda att veta lite mer om, så att man kan vara säker på att man gör den bästa affären när man väl köper sin nya fastighet med hjälp av ett bolån!

Samboavtal

Ett samboavtal är ett avtal som sambos kan ingå, det vill säga par som inte är gifta, när man tillsammans köper en fastighet och tar ett bolån. Det är särskilt viktigt att teckna ett samboavtal om exempelvis en av de två parterna har bidragit med en större summa pengar vid köpet. Eftersom att sambon inte har samma arvsrätt som gifta par så kan ett samboavtal också komma väl till pass om en av parterna skulle gå bort. Det beror på att fastigheten annars skulle ärvas till eventuella barn istället för till sambon i avsaknad av ett samboavtal.

Inkomstförsäkring

Att teckna en inkomstförsäkring innebär att man fortsatt är garanterad en del av sin inkomst om man skulle bli av med jobbet. Då räntor och amorteringskrav inte stannar upp även om man plötsligt blir arbetslös så kan en inkomstförsäkring vara otroligt hjälpsam för att kunna fortsätta betala tillbaka sitt bolån.

Exit mobile version