Vi hjälper dig att jämföra hemförsäkring
Hitta den hemförsäkring som passar dig bäst!
- Hitta bästa pris
- Få det skydd du och ditt hem behöver
- kombinerad hem/ villaförsäkring?
Bästa hemförsäkringen 2020
Försäkringsbelopp:
Försäkringsbeloppet hos Hedvig är mellan 1
Självrisk:
Självrisken på Hedvig är 1500 kr
Försäkrat lösöre:
Läs vår recension!
Försäkringsbelopp:
Försäkringsbeloppet hos Hedvig är mellan 1
Självrisk:
Självrisken på Hedvig är 1500 kr
Försäkrat lösöre:
Läs vår recension!
Försäkringsbelopp:
Försäkringsbeloppet hos Hedvig är mellan 1
Självrisk:
Självrisken på Hedvig är 1500 kr
Försäkrat lösöre:
Läs vår recension!
Försäkringsbelopp:
Försäkringsbeloppet hos Hedvig är mellan 1
Självrisk:
Självrisken på Hedvig är 1500 kr
Försäkrat lösöre:
Vad bör du tänka på när du väler hemförsäkring?
Jämför hemförsäkring
Innan du bestämmer dig för vilken hemförsäkring du ska teckna så är det smart att jämföra hemförsäkringar med varandra. För fastän att det inte är obligatoriskt, och oavsett hur ens boendesituation ser ut, så bör man skaffa sig en hemförsäkring. Att ha en hemförsäkring är ett bra skydd och ger dig ersättning om dina värdesaker och prylar till exempel skulle bli stulna eller skadade i en brand. En hemförsäkring är som ett slags grundläggande skydd, eller försäkringspaket, då en hemförsäkring alltid inkluderar ett flertal olika skydd för försäkringstagaren. Beroende på vilken ens bostadssituation är så skiljer det sig dock något mellan vilken sorts hemförsäkring man ska ha.
Det finns till exempel specifika hemförsäkringar för om man bor i en villa, bostadsrätt eller hyresrätt. Många försäkringsbolag har också speciella hemförsäkringar för studenter, vilka brukar ha lite snällare priser och enklare villkor. En hemförsäkring gäller i de flesta fall i ett år. Under det året så brukar det inte gå att avbryta eller ändra sin hemförsäkring, även om man flyttar till en ny bostad. De enda situationer som vanligtvis gäller för att säga upp en hemförsäkring är om man flyttar utomlands eller flyttar in hos någon annan som redan har en hemförsäkring. Då försvinner nämligen försäkringsbehovet. För att vara säker på att du tecknar den bästa hemförsäkringen för just dig så hjälper vi dig här genom att redogöra för de olika detaljerna kring en hemförsäkring, så att det också blir lättare att jämföra olika försäkringar, deras villkor samt priser.
Vad ingår i hemförsäkring?
Alla hemförsäkringar innehåller samma grundskydd. Det som istället brukar skilja olika hemförsäkringar åt är vilka tillägg som går att köpa till sin hemförsäkring och hur mycket dessa kostar. Gemensamt för alla hemförsäkringar är att de innehåller ett egendomsskydd, personskydd (som består av ett överfallsskydd, ansvarsskydd och rättsskydd) och ett reseskydd.
- Egendomsskydd: Egendomsskyddet ger försäkringstagaren ersättning för skadade eller förlorade värdesaker och prylar, vid eventuell brand, rån eller inbrott.
- Personskydd: Personskyddet, liksom hemförsäkringen, täcker alla de personer som är folkbokförda i samma boende som försäkringstagaren. I personskyddet ingår det tre stycken olika sorters skydd. Överfallsskyddet kickar in ifall man blir till exempel överfallen eller misshandlad. Ansvarsskyddet, även kallat skadeståndsskyddet, gäller om man orsakar skada på någon annan och betalar eventuella skadestånd som man då kan bli skyldig. Rättsskyddet hjälper till vid en rättegång, då det betalar för ett juridiskt ombud. Personskyddet gäller således inte för olyckor. För att hemförsäkringen ska täcks olyckor så behöver man i de allra flesta fall en tilläggsförsäkring. Mer information om det hittar du längre ner.
- Reseskydd: Reseskyddet som alltid ingår i en hemförsäkring gäller mellan 45 och 60 dagar, beroende på försäkringsbolag. Reseskyddet fyller samma funktion som en reseförsäkring, vilket innebär att man inte behöver teckna en reseförsäkring för sin resa om den varar i mindre än det angivna antalet dagar i ens hemförsäkring. Om man ska vara iväg längre än det angivna antalet dagar så räcker det att man tecknar sin reseförsäkring från den första dagen som hemförsäkringens reseskydd inte längre täcker. Reseskyddet täcker till exempel sjukvård och ambulansflyg hem, vilket annars kan bli mycket dyrt om man saknar försäkring.
Vad kostar en hemförsäkring?
Priset för en hemförsäkring varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Vad som avgör det exakta priset hos varje bolag är faktorer så som exempelvis boyta, värdet på ens prylar och adressen för ens boende. Hur högt försäkringsbelopp (lösöre) man behöver att ens hemförsäkring ska ha påverkar såklart också priset för försäkringen. Det som i slutändan bestämmer totalpriset för en hemförsäkring beror på vilka tilläggsförsäkringar man behöver köpa till sin hemförsäkring. Därför är det viktigt att kontrollera vad som ingår i varje hemförsäkring och dess villkor, så att man vet vad man behöver köpa till. Om man till exempel är student eller pensionär brukar det också finnas rabatter att ta del av.
Bästa hemförsäkring
Efter att ha jämfört en mängd olika försäkringar så har vi hittat den bästa hemförsäkringen på marknaden idag. För att en hemförsäkring ska kunna få ett högt betyg så behöver den ha ett högt omdöme och betyg på sajter som exempelvis Trustpilot och vara prisvärd men samtidigt erbjuda alla de tjänster och skydd som man normalt behöver från en hemförsäkring. Därtill får hemförsäkringen och bolaget som står bakom den gärna sticka ut på andra sätt, genom att till exempel ha snabb handläggningstid och tydliga villkor.
Hemförsäkringen Hedvig uppfyller alla dessa villkor , plus några därtill. Med sin slogan ”Allt du förväntar dig av en försäkring. Allt du inte förväntar dig av ett försäkringsbolag” så erbjuder Hedvig en transparent försäkringslösning för ditt hem. Utan vare sig bindningstider, extra avgifter och annat krångel så är det nämligen mycket lätt att hålla koll på sin försäkring och på priset för den. Hemförsäkring hos Hedvig finns för dig som bor i villa, bostadsrätt, hyresrätt och för dig som är student. Hedvig vill göra det enkelt för sina kunder att hantera sin hemförsäkring och har därför skapat en app. I appen är man bara ett knapptryck ifrån att anmäla en eventuell skada eller få personlig hjälp, tiden i långa telefonköer är alltså förbi!
När det kommer till de ekonomiska fördelarna med Hedvigs hemförsäkring så arbetar bolaget hårt för att korta ner tiden det tar att få sin ersättning utbetald. Fram till klockan 22 varje dag så tar det så lite som fem minuter att få sitt skadeärende hanterat. Dessutom Är priset för Hedvigs hemförsäkring oerhört fördelaktigt, och kunder sparar i genomsnitt 20% jämfört med andra hemförsäkringar. Det kan resultera i rätt mycket pengar, med tanke på att priset för en hemförsäkring har ökat med nästan 45% de senaste tio åren. Det är därför inte svårt att förstå att kunderna, varav flera har flyttat från några av Sveriges största försäkringsbolag, är mycket nöjda. På Trustpilot har Hedvig ett betyg på 4,5 av 5. Läs vår recension av Hedvigs hemförsäkring, eller gå in på www.hedvig.com för mer information.
Tilläggsförsäkring
Tilläggsförsäkringar ger försäkringstagaren ett extra och utökat skydd vid särskilda situationer och skador, som hemförsäkringens grundskydd annars inte täcker. Man kan också köpa en tilläggsförsäkring som skyddar ens prylar som har ett högt ekonomiskt värde. Vad en hemförsäkring innehåller och vad den faktiskt täcker beror på hur omfattande den är, och skiljer sig mellan olika försäkringsbolag. Därför så skiljer det sig mellan olika hemförsäkringar vilka tilläggsförsäkringar man kan behöva köpa till. Om man vill att ens hemförsäkring ska täcka mer än själva grundskyddet så går det oftast att lösa enkelt.
Drulleförsäkring
Drulleförsäkring är en typ en tilläggsförsäkring som ibland redan ingår i en hemförsäkring, men i de allra flesta fall så behöver man köpa till en drulleförsäkring som ett tillägg. Drulleförsäkringen kallas också för allriskförsäkring och otursförsäkring. Drulleförsäkringen skyddar försäkringstagarens saker samt värdehandlingar vid en oförutsedd olyckshändelse när det vanliga grundskyddet i ens hemförsäkring inte räcker till, till exempel om man tappar sin mobil i marken eller råkar spilla kaffe över sin sprillans nya dator. Drulleförsäkringen kan också gälla vid viss typ av stöld utanför ens hem av extra stöldbegärliga värdesaker eller om man är särskilt oaktsam, så som exempelvis fickstöld. Drulleförsäkringen gäller alltså både i hemmet och på resa, och skyddad till och med även saker som man har lånat av någon annan. Således ger drulleförsäkringen ett extra skydd när man av olika anledningar råkar klanta till det lite extra. Drulleförsäkringen är faktiskt en av de delar av en hemförsäkring som används allra mest för att få ut ekonomisk ersättning vid skador och olyckor. Därför bör man alltid se till så att ens hemförsäkring antingen inkluderar en drulleförsäkring, eller köpa den som en tilläggsförsäkring om den saknas i grundpaketet.
Utökad reseförsäkring
När man ska ut och resa så är det mycket viktigt att man är försäkrad, så att man är skyddad vid sjukdom, skada eller behöver transporteras hem snabbt. Som tidigare nämnts, så innehåller alla hemförsäkringar ett grundskydd för resa upp till minst 45 dagar. När man planerar sin resa bör man därför kontrollera hur många dagar som reseskyddet i ens hemförsäkring gäller för. Om ens resa kommer vara i mer än 45 dagar (eller 60 dagar vilket är grundskyddet i vissa hemförsäkringar) så bör man teckna en så kallad utökad reseförsäkring för de dagar som följer efter de 45 dagarna. Det kan också vara så att man inte är helt nöjd med omfattningen av reseskyddet som ingår i ens hemförsäkrings grundpaket. Om man tror att reseskyddet villkor inte kommer att räcka till för de risker man planerar att utsätta sig för på sin resa, om man till exempel ska prova på en extremsport, så kan det i det läget vara en ta idé att teckna en utökad reseförsäkring som gäller redan från dag ett på resan. En utökad reseförsäkring kan man köpa som en tilläggsförsäkring hos det försäkringsbolag där man har sin hemförsäkring, men det går också bra att vända sig till ett annat försäkringsbolag som erbjuder just reseförsäkringar. Det finns ofta ett antal olika reseförsäkringar att välja mellan, som är anpassade för olika typer av resor och aktiviteter.
Hemförsäkring – beroende på boende
Beroende på ens typ av boendesituation så behöver man en specifik sorts hemförsäkring. De flesta försäkringsbolag erbjuder hemförsäkringar riktade mot villa och radhus, bostadsrätt, hyresrätt och så en särskild hemförsäkring för dig som är student. I detta avsnitt går vi igenom dessa fyra sorters hemförsäkringar en i taget.
Villaförsäkring
Villaförsäkringen är i sig självt faktiskt inte en hemförsäkring, utan är en kompletterande försäkring för den som bor i en villa eller ett radhus. Villaförsäkringar säljs ofta ihop med en hemförsäkring, och kombineras då till en så kallad villahemförsäkring. Det går dock också bra att teckna en villaförsäkring separat. Villaförsäkringen gäller ett år i taget. En villaförsäkring inkluderar, precis som hemförsäkringen, även ett ansvarsskydd och ett rättsskydd. Här gäller dock ansvarsskyddet istället bara om villaägaren av olika anledningar skulle bli skadeståndsskyldig en besökare eller exempelvis en rörmokare. Rättsskyddet förser villaägaren med ett juridiskt ombud om personen, i egenskap av just villaägare, skulle hamna i en rättslig tvist med någon annan. Det är villaförsäkringen som skyddar själva huset och byggnaden, medan hemförsäkringen skyddar lösöre och personerna som bor i bostaden. Villaförsäkringen skyddar vid till exempel översvämning och brand. Försäkringen inkluderar även köks- och badrumsinredning samt rörledningar och andra installationer som en värmepanna. Även tomten, vilket inkluderar träd, växter, staket, garage, bryggor och trädgårdsbelysning skyddas av en villaförsäkring.
Bostadsrättsförsäkring
Precis som villaförsäkringen så fungerar bostadsrättsförsäkringen också som ett tillägg till den ordinarie hemförsäkringen. Om man bor i en bostadsrätt så behöver man den här extra försäkringen på grund av att man har ett större ansvar än dem som bor i till exempel en hyresrätt. Det beror på att man i en bostadsrätt själv ansvarar för underhåll av bostadens ytskikt, så som tak, golv och väggar, samt fast inredning så som kök och badrum. Man kan antingen teckna en bostadsrättsförsäkring på egen hand som tillägg till ens hemförsäkring, eller så kan bostadsrättsföreningen gemensamt teckna en så kallad kollektiv bostadsrättsförening. Den ingår i så fall i bostadsrättsföreningens fastighetsförsäljning, och gäller för alla boende och lägenheter i föreningen. När det gäller brandskador så har föreningen ansvaret, oavsett var branden har startat i fastigheten, så länge inte branden startat i ens egen lägenhet på grund av vårdslöshet. Om man istället drabbas av vattenskador på grund av läckage från ens egen lägenhet eller från grannens rör så är man själv ansvarig och kan då få ut ersättning genom sjn bostadsrättsförsäkring. Vad en bostadsrättsförsäkring täcker och hur omfattande den är skiljer sig mycket mellan olika försäkringsbolag, och det kan också bero till stor del på vad bostadsrättsföreningens stadgar säger.
Hemförsäkring hyresrätt
När man hyr en bostad så har hyresvärden ansvaret för all fast inredning och ytskikt, så som tak, golv och väggar samt köks- och badrumsinredning. Om man själv har betalt för viss inredning, som kyl eller badkar, så brukar hemförsäkringen täcka skador på det. Hemförsäkringen gäller således skador på ens saker och ägodelar på grund av exempelvis brand och vattenläckor. Om det är så att man har orsakat en brand eller vattenskada på grund av vårdslöshet så kan dock hyresvärden begära ett skadestånd så att man blir ersättningsskyldig. I sådana fall gäller ansvarsförsäkringen, som alltid ingår i hemförsäkringens grundpaket, som ersätter skadeståndskravet. Man kan antingen teckna en hemförsäkring på egen hand, eller vända sig till sin hyresvärd. Ibland har nämligen hyresvärden gjort ett avtal med ett försäkringsbolag och erbjuder då en specifik hemförsäkring. En del fackförbund inkluderar också en hemförsäkring i medlemskapet.
Hemförsäkring student
En hemförsäkring för studenter är särskilt anpassad efter studenters ekonomiska situation, och erbjuds till studenter som bor i lägenhet eller studentkorridor och kan gälla för upp till två personer som är folkbokförda i samma hushåll. Studentens hemförsäkring inkluderar egendomsskydd, ansvarsskydd, rättsskydd, överfallsskydd och reseskydd precis som en vanlig hemförsäkring. Många hemförsäkringar riktade till studenter inkluderar därtill ofta en drulleförsäkring, som skyddar om man är med om en olycka eller till exempel råkar tappa sin mobil eller dator i marken. Hemförsäkringen täcker ens egna prylar men även saker som man lånar eller hyr. Med tanke på att studenter ofta har en relativt tight ekonomi, så brukar hemförsäkringar för studenter komma med en lite lägre självrisk. Självrisken är den summa pengar som man själv måste stå för när man behöver få ersättning för stöld eller skada genom hemförsäkringen. Månadskostnaden för en studenthemförsäkring brukar ligga på under hundralappen. För att kunna teckna en hemförsäkring för studenter behöver man ofta uppfylla följande krav:
- Vara inskriven på en högre utbildning
- Studera på minst 50 %
- Vara minst 18 år (och de flesta försäkringsbolag har också en övre åldersgräns kring 30 år)
- Ha en boyta som inte överstiger försäkringsbolagets angivna maxats i kvadratmeter
Tips för att välja rätt hemförsäkring
Sammanfattningsvis, vad bör man då tänka på när man gör sitt val av hemförsäkring? Att dessutom kolla upp sin hemförsäkring då och då, inte bara när man flyttar, innebär också att man kan spara pengar eftersom att försäkringsbolag jämt ändrar och uppdaterar sina premier och villkor. Här listar vi några olika faktorer att ta hänsyn till för att ta reda på vilken hemförsäkring som är bäst för dig:
- Priset på din hemförsäkring beror som sagt på en rad faktorer så som boyta, antal personer i hushållet, hur stort lösöret är och adress. Man kan dock påverka priset på sin försäkring genom hur att justera självrisken. Ju högre självrisk, desto lägre blir priset på försäkringen! Dock så gäller det att komma ihåg att när det gäller just hemförsäkringen så är det för det mesta mindre belopp som behöver ersättas. En hög självrisk kan därför vara olämpligt just för hemförsäkringen.
- Hur stort värdet på ens lösöre beräknas till avgör vilket försäkringsbelopp man behöver för sin hemförsäkring, vilket påverkar priset på hemförsäkringen
- Kontrollera hemförsäkringens villkor och hur omfattande försäkringen faktiskt är. En del hemförsäkringar inkluderar till exempel skydd som man i andra fall behöver köpa till som en tilläggsförsäkring. Var säker på att din försäkring täcker just dina behov!
- Kolla upp olika hemförsäkringars omdömen och betyg. På Svenskt kvalitetsindex (SKI) kan man ta del av analyser och mätningar av försäkringsbolagens faktiskt kunders omdöme av tjänsterna.
Jämför hemförsäkringar med hjälp av en lista
För att få en riktigt bra överblick över olika hemförsäkringar och vad de erbjuder i förhållande till varandra så är det smidigast att göra en lista. På https://templates.office.com/sv-se/inventarielista-för-utrustning-tm04099168 hittar man hjälpsamma verktyg för att skapa sin egen jämförelselista. Antalet kolumner i ens lista är beroende av hur många olika hemförsäkringar man önskar jämföra på samma gång. Antal kolumner bör vara lika många som antalet hemförsäkringar plus en extra kolumn. Antalet rader i tabellen motsvarar antalet faktorer som man vill ha med i jämförelsen. Exempel på faktorer som kan vara bra att jämföra är:
- Premie (hemförsäkringens pris) och månadsavgift
- Hur stort försäkringsbeloppet är
- Vilka skydd som ingår i grundpaketet
- Vilka tilläggsförsäkringar som inte ingår men som man vet med sig att man behöver
- Hur många personer som kan skyddas av hemförsäkringen