Vi har väl alla hört talas om yrket och begreppet Fastighetsmäklare, även om vi aldrig köpt eller sålt någon fastighet. Du har säkert hört att den och den tjänar si och så mycket eller att de bara är nödvändigt ont. Därför tänkte jag här beskriva lite mer vad de gör och varför de är en del av köp & sälj processen.
Under de senaste åren har yrket fått en hel del uppmärksamhet. Dels beroende vår kraftigt uppåtgående fastighetsmarknad men kanske framför allt genom något av de amerikanska programmen om fastighetsmäklare. Program där yrket beskrivs som oerhört glamoröst och extremt lukrativt.
Men är det hela bilden och framför allt den sanna bilden? Nej, självklart inte. Här är några anledningar till varför det inte är en representativ bild av yrket, speciellt i Sverige.
- Det är ett tv-program som ska dra tittare, dvs först och främst är det underhållning.
- Det visar och följer bara mäklare som jobbar i mer exklusiva områden.
- Den amerikanska modellen är väldigt annorlunda mot den svenska.
- ….det är ett tv-program!!
Här fokuserar vi mer mot den svenska modellen och marknaden.
Vad gör en Fastighetsmäklare?
En fastighetsmäklare agerar som opartiskt ombud åt säljare och köpare vid affärer innehållandes fastigheter (hus, lägenheter, lokaler med mera). Men det är säljaren som kontaktar och betalar för mäklaren. I grund och botten ska alltså mäklaren vara helt opartisk men eftersom denne endast tjänar pengar när det blir en affär så bör man ha detta i åtanke som köpare.
För sitt arbete får mäklaren ett mäklararvode som oftast är en procentuell avgift på försäljningspriset. Och det åligger alltså säljaren att sköta detta. Du kan läsa mer om mäklararvodet längre ner på sidan.
Under en försäljning ska mäklaren fungera rådgivande och känna till aktuell lagstiftning. Den ska också känna till och informera om vilka skyldigheter köpare och säljare har under försäljningsprocessen. Här är några av de arbetsuppgifter som fastighetsmäklaren har under ett försäljningsuppdrag:
- Hämta in uppgifter om objektet, t ex dess standard
- Förhöra sig om säljarens förväntningar, t ex pris och tidsram
- Värdera bostaden till ett marknadsvärde som är korrekt
- Skapa en säljande men realistisk annons
- Annonsera ut objektet i de kanaler som finns tillgängliga
- Tillhandahålla visningar av objektet
- Hitta köpare och föra dessa samman med säljaren
- Agera opartisk mellanman gentemot köpare såsom säljare
- Fungera som rådgivare
- Se till att informera om aktuell lagstiftning och skyldigheter
Detta är några av de saker en mäklare sysslar med, om du nu skulle undra vad de egentligen gör.
Det är för många lättare att sälja sitt hus via en fastighetsbyrå och dess mäklare än att sälja sin fastighet själv. Det här eftersom en fastighetsmäklare har större resurser till marknadsföring och att det oftast ger ett större förtroende hos köparen.
Hur man blir Fastighetsmäklare
Har du funderingar på om detta yrke är för dig? Eller har du redan bestämt dig för att det är det du vill göra när du blir ”stor”. Då ska du här få veta vad som krävs här.
För att kunna arbeta som fastighetsmäklare måste du utbilda dig på högskola eller universitet. Detta är ett krav och registrering beviljas sedan av den statliga myndigheten – Fastighetsmäklarinspektionen.
Utbildningen måste vara på minst 120 högskolepoäng, vilket innebär minst två års heltidsstudier. Kurserna man läser handlar bland annat om fastighetsförmedling, civilrätt, fastighetsrätt, skatterätt, ekonomi, byggnadsteknik och fastighetsvärdering. Man ska dessutom praktisera hos en registrerad fastighetsmäklare i minst tio veckor.
Fastighetsmäklarprogrammet finns på ett antal utbildningsinstanser i Sverige. Du kan läsa mer om vad som krävs, vart utbildningarna finns eller söka här.
Jobba som Mäklarassistent
Om det känns för långt bort med två års studier eller om du just nu inte har behörighet att söka. Så kan du istället söka jobb som fastighetsmäklarassistent.
Fastighetsmäklarassistenten har som jobbuppgift att vara den registrerade mäklarens högra hand. Du hjälper då bland annat till med att samla in fakta, upprätta informationsblad samt liknande uppgifter. Det är fortfarande mäklaren som är den ytterst ansvariga för själva förmedlingsuppdraget. Men han eller hon kommer att kunna delegera vissa arbetsuppgifter till assistenten.
Det finns även utbildning för mäklarassistenter som drivs av Mäklarsamfundet.
Mäklararvode – så här fungerar det
I utbyte mot de tjänster som mäklaren gör för dig, dvs sitt jobb, betalar du som säljare en fastighet ett mäklararvode. Arvodet är oftast en procentuell avgift av försäljningspriset eller i vissa fall ett fast pris. Mäklararvodet kan ligga på ca 3 till 5 procent av försäljningspriset, men det varierar. Skillnaderna ligger även i vart i landet försäljningen äger rum. I Stockholm är det en sak men på den norrländska landsbygden kan det röra sig om något annat.
Mäklarens arvode är förhandlingsbart. Därför ska du som säljare ta in offerter från flera mäklare för att se vem som ger bäst pris och verkar mest förtroendeingivande. Ett stort plus är till exempel om mäklaren du väljer har erfarenhet av att sälja objekt i ditt område.
Här är något som kan vara bra att veta för dig som funderar på att sälja:
- Mäklararvodet är avdragsgillt mot försäljningspriset när reavinstskatten beräknas
Fastighetsförmedlingens roll
En fastighetsförmedling eller fastighetsbyrå är ett företag som har anställda fastighetsmäklare och säljer fastigheter. När det är dags att sälja ditt hus tar du kontakt med fastighetsförmedling eller byrå. Väl där blir du sedan tilldelad en fastighetsmäklare. På större byråer arbetar det många mäklare och vilken du får som ”din” beror ofta på i vilket område eller vilken typ av objekt du har.
Förmedlingen har oftast ett stort antal objekt till salu. Du har säkert ställt dig för att titta på hus i deras skyltfönster någon gång. De objekt du ser där har de alltså fått i uppdrag att sälja, sedan är det mäklarens roll att vara den personliga kontakten för respektive objekt.
Exempel på kända fastighetsbyråer är till exempel Fastighetsbyrån (som har koppling till Swedbank) eller Svensk Fastighetsförmedling. På din ort finns förmodligen även en del lokala alternativ. Dessa kan vara intressanta att vända sig till då de har en stor lokalkännedom samt att de oftast har ett väldigt personligt tilltal.
Kan man sälja sitt hus eller lägenhet själv?
Självklart kan man göra det och det är en hel del som gör det. Det finns inga lagkrav eller liknande om att man måste använda sig av en mäklare.
Anledningarna till varför man gör det är såklart personliga men många gånger är det för att slippa mäklararvodet och för att man tror att man helt enkelt kan göra ett lika bra jobb, dvs få ut lika mycket för objektet som mäklaren skulle.
Men det mycket att tänka på. Det finns en hel del juridik som man måste ha koll på. Många blanketter ska fyllas i och skickas till rätt myndighet osv. Det är dessutom ett tidskrävande arbete. Men har du tid och framför allt ett intresse så kör. Du känner ditt hus bättre än någon annan och förhoppningsvis även området där du bor.
Sammanfattning
Där har du fått en genomgång av vad en fastighetsmäklare gör, är och varför de kan vara en bra investering när det är dags att sälja. Hoppas du har fått lite mer kunskap om vad det hela innebär och kan dra nytta av det när det är dags att ta kontakt inför kommande försäljningar.
Lycka till oavsett vilket.