Vad kostar det att köpa hus?

Kostnader vid husköp

Du har bestämt dig – det är dags att köpa hus! Det är stort på alla sätt och vis, inte minst rent ekonomiskt. 

De kostnader vid ett husköp ligger såklart i det du betalar för själva huset. Och svara på hur mycket det kommer att kosta är ju så klart mer eller mindre omöjligt. Det vi istället fokuserar på här är vilka kostnader som tillkommer vid husköp.

För säg att du tänkt, och kan, betala som mest 3 miljoner för ett hus så tillkommer det en del kostnader utöver köpeskillingen. Dvs andra kostnader som inte går till säljaren av huset.

Dessa tänkte vi gå igenom här, vad det handlar om och hur mycket det kan tänkas kosta. Allt för att du ska vara så förberedd som möjligt inför detta som kan vara ditt livs största affär.

Vilka är kostnaderna vid husköp?  

Vi hoppas att du har koll på kostnaderna för bolån och ungefärliga boendekostnader så dem lämnar vi därhän. Istället fokuserar vi på det som kan tänkas tillkomma, eller i vissa fall definitivt tillkommer.

Lagfart – Husköp

Lagfart är en officiell registrering av dig som fastighetsägare. Det är ingen kostnad som du vid ditt husköp kommer kunna undvika utan är ett måste. Det hela hanteras av Lantmäteriet och uppgifterna hamnar i fastighetsregistret.

För denna registrering får du betala en expeditionsavgift på 825 kr och en stämpelskatt på 1,5 % av köpeskillingen eller taxeringsvärdet, beroende på vilken av dessa som är högst.

Läs mer om Lagfart och vad det kostar här!

Pantbrev – Husköp

Ett pantbrev är ett dokument som används som säkerhet för bolånet. Det är helt enkelt en inteckning i huset på beloppet du behöver låna för att kunna köpa huset.

Skulle du få problem med att återbetala lånet kan banken då begära tillbaka beloppet eller att du ska sälja huset.

För pantbrev betalar du en expeditionsavgift på 375 kr och en stämpelskatt på 2 % av lånebeloppet (alltså pantbrevsbeloppet).

Dock kan det sedan tidigare finnas uttagna pantbrev på huset du köper. Dessa tar du i så fall över som ny ägare och om de tidigare pantbrev är större än det belopp du behöver låna så slipper du stämpelskatten. Om de inte täcker dela ditt lånebelopp får du ta ut nya och då betalar du stämpelskatt endast på de nya.

Läs mer om Pantbrev och vad det kostar här!

Överlåtelsebesiktning

En annan kostnad du bör räkna med vid ett husköp är överlåtelsebesiktning eftersom undersökningsplikten ligger på dig som köpare och är omfattande.  

Att köpa en överlåtelsebesiktning kostar från ca 8000 kr upp till 20000 kr. Det beror på storleken och omfattningen.

Detta är dock inget som du ska snåla med. Det är viktigt och en trygghet att ha gjort en omfattande besiktning av huset innan ni skriver på.

Besiktningskostnaden är avdragsgill vid en senare försäljning.

Fastighetsavgift vid husköp

Nu kanske du reagerar, fastighetsavgift kan jag väl inte få betala när vi knappt ens flyttat in?

Och det stämmer, full fastighetsavgift kommer du inte betala i deklarationen förrän du bott ett helt kalenderår i huset. Men ofta regleras innevarande års fastighetsavgift i köpekontraktet och vid erläggande av köpskillingen.

Exempel:

Du köper ett hus under 2019. Säljaren kommer att i sin deklaration 2020 betala fastighetsavgift för hela året 2019, trots att hen flyttar i säg maj och ni flyttar in. För att kompensera säljaren brukar mäklaren räkna ut vad ni ska betala till säljaren för de månader ni bor under året. I det här fallet från maj till och med december 2019.

Eftersom det finns ett tak i fastighetsavgiften kommer ni aldrig behöva lägga mer än takbeloppet som just nu ligger på 8049 kr.

Men det kan ändå röra sig om några tusenlappar. I sammanhanget kanske lite men det är ändå skönt att veta om detta.

Uppläggningskostnader för Bolånet

Uppläggningskostnader kan även tillkomma på bolånet när detta tas ut. Vissa banker bjuder på detta medan andra tar betalt. Det varierar. Kola detta med banken och fråga om de inte bjuder på det nu när ni tar ett så stort bolån.

Det rör sig oftast om några hundralappar upptill en tusenlapp.

Försäkring – en mer omfattande och dyrare?

Kommer ni från en lägenhet är det bra att veta att er försäkringskostnad kommer att öka. En komplett villaförsäkring ligger på runt 4000 – 6000 kronor om året.

Tomträttsavgäld

Håll koll på om tomten som huset står på är friköpt. Förhoppningsvis blir ni uppmärksammade på detta av mäklaren eller i prospektet.

Är tomten inte friköpt får du betala en tomträttsavgäld. Det är som en hyra du betalar till ägaren av tomten, vilket vanligtvis är kommunen. Se även till höra av dig till kommunen och fråga om det finns planer att höja avgälden inom den närmsta framtiden.

Köpa hus – flyttkostnader

Sedan på detta hamnar såklart eventuella flyttkostnader.

Detta är såklart inte något som bara hamnar på den som flyttar till hus. Men vi ville ändå göra dig uppmärksam på att det kan bli dyrt, speciellt om ni flyttar långväga.

Extrakostnader vid Husköp Totalt

Att räkna ihop allt är svårt. Detta eftersom många kostnader och avgifter beror på hur mycket ni betalat för huset, vart det ligger och hur mycket lån ni behöver ta.

Men räkna med åtminstone minst 10000 – 20000 kr. Det kan dock röra sig om betydligt större belopp än så, uppåt och över 50000 kr är inte ovanligt.

Slutord

Där har vi dem då. Alla de där extra kostnaderna som hamnar i knät på en när det är dags att köpa hus & villa. Hade du inte riktigt koll på alla sedan tidigare så hoppas vi att du nu har det :) .

Skulle du ha frågor. Bara hör av dig via kommentarsfältet här nedanför så hjälper vi dig!

Innehållsförteckning

Andra artiklar