Köpa lägenhet – din första bostad!

köpa lägenhet

Har du bestämt dig för att köpa lägenhet? Grattis! Ett bostadsköp är stort, kanske den största affären i ditt liv! Det finns förstås massor att se fram emot och roliga saker att planera. Men även en hel del saker som är bra att känna till. Allt för att affären ska bli lyckad och du ska känna dig nöjd och glad med köpet. Läs vidare för att lära dig mer om vad du bör tänka på och komma ihåg inför ett bostadsköp!

Lånet – det viktiga när du ska köpa lägenhet

För att kunna köpa en lägenhet behöver du först och främst ha de finansiella medel som krävs för att ha råd. De allra flesta tar ett bolån för att ha råd med bostadsköp. För att få ett bolån behöver du besöka en bank eller ansöka om lån på nätet. Det finns många sätt att gå tillväga, men det viktigaste är att du jämför priser. Det kan skilja sig en del när det kommer till räntor och liknande. Ett bolån kan som mest täcka 85 % av bostadens värde. Med andra ord behöver du själv skrapa ihop resterande 15 % för att finansiera köpet. Detta är själva kontantinsatsen. Du kan även ta ett privatlån för de 15 % som återstår, men det är inte att rekommendera eftersom privatlån är betydligt dyrare än bolån. Även om du får låna upp till 85 % av bostadens värde är det såklart andra parametrar som också spelar in när det kommer till hur stort bolånet är. Ta reda på din kreditvärdighet innan du kontaktar din bank så du har koll på hur din betalningsförmåga ser ut när du planerar att ansöka om ett lån!

För den som tjänar mycket pengar kan banken bevilja ett lån på 85 % av bostadens värde, precis som för den som tjänar mindre. Skillnaden är ju att den med mycket pengar har möjlighet att köpa en bostad som är betydligt dyrare, kanske ett hus för fem miljoner. Dessutom måste banken naturligtvis kontrollera hur din ekonomi ser ut och att du inte har några betalningsanmärkningar. Förutom bolånet är det bra att läsa på lite om hur det fungerar med amorteringskrav och räntor. Vill du exempelvis ha fast eller rörlig ränta? Det finns jättebra guider om bolån och bostadsköp på nätet som är bra att kolla igenom så att du har någorlunda koll på vad det handlar om. Sedan kan du prata med din bankman såklart.

När du väl har fått ditt bolån beviljat har du ett så kallat lånelöfte. Detta är viktigt för dig som vill börja gå på visningar av lägenheter och ha möjlighet att buda om tillfälle ges. Med lånelöftet vet du exakt hur mycket banken är villig att låna ut till dig. Det är dessutom nästan alltid ett krav att ha lånelöfte för att få vara med i budgivningen.

Vi på Boekonomi rekommenderar dig att använda dig av Hypoteket när du ska ansöka om ett bolån.

Bolån från 1,29 % ränta. Ansök med BankID!

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Visningsdags – kolla även detaljerna

När du äntligen är på väg till din allra första bostadsvisning pirrar det garanterat i magen. Tänk om du kommer kliva in i din drömlägenhet idag. Men när du väl är på visningen bör du inte bara tänka positivt, även om bostaden är fin. Det gäller nämligen att kolla mer noggrant på sådant som den tidigare ägaren kanske inte vill visa upp. Med andra ord, känn dig som hemma under visningen och kolla igenom precis allt. Detta kanske kommer bli ditt framtida hem. Vi pratar om allt, dra ut alla lådor, öppna alla skåp och fönster för att se så inget kärvar och gå igenom badrummet minutiöst.

Det finns mängder av bra checklistor på saker som är bra att kolla under visningen samt saker att fråga mäklaren om. Här är ytterligare ett par saker som kan vara lätta att missa under visningen:

  • Öppna och stäng alla dörrar, lådor, fönster och skåp.
  • Prova samtliga vitvaror för att se att de fungerar, exempelvis fläktar, spis och frys.
  • Spola i kranarna, både i handfat, kök och dusch/badkar. 
  • Kolla våtrummet extra noga, här finns större risk för skadedjur. Du kan upptäcka problem om plastmattan på golvet är bucklig eller om våtrumstapeten skiftar i färg.

Fråga mäklaren:

  • Har den förra ägaren nyligen renoverat lägenheten? I så fall var och varför?
  • Varför vill ägarna sälja bostaden nu?
  • Hur många har totalt bott i lägenheten?
  • Hur är grannarna i bostadshuset och i området?

Det finns betydligt mycket mer att fråga men dessa är ett par saker som kan vara bra att ha med dig på checklistan.

Jämför alla objekt innan du köper lägenhet

För att du ska hitta och köpa din drömlägenhet är det naturligtvis viktigt att du går på flera visningar. Boka gärna in några ”wild cards” också, bara för att utmana dig själv. Kanske kan du hitta en lägenhet som är mindre/större/billigare eller dyrare än du tänkt dig. Det kan vara bra bara för att få idéer och inspiration samt lära dig mer om vad du tycker om. 

När du har ett par olika visningar inbokade kan det vara bra att föra dokument över de du sett. Skriv ner adress och ta gärna mycket foton när du är på visning för att inte råka försköna bilden i huvudet. Därefter är det bra att skriva saker som pris, storlek, vad som var särskilt bra med boendet (exempelvis ”det fanns öppen spis” eller ”lägenheten ligger nära en förskola”) samt vad som är mindre bra eller rentav dåligt. Det kan handla om att badrummet är i behov av en renovering, att det är lyhört eller liknande.

Ett tips innan du börjar gå på visning är att skriva en lista på sådant som du definitivt inte tänker vika från. Du kanske har ett krav på att lägenheten ska ha minst två rum, eller att den lägenhet du vill köpa måste ha ett fräscht och nyrenoverat kök eller badrum. Om du vet att du inte vill kompromissa med vissa saker är det lika bra att strunta i visningar för boenden som saknar det du vill ha.

Ta med en vän

Visningar är roliga att gå på eftersom du eventuellt kommer vilja flytta in. Men för att du inte ska göra något spontant och vågat kan det vara bra att ha med dig en vän på de visningar du går på. Efteråt kan du få input om vad vännen tyckte. Kanske såg hen något du missat?

Det är också bra att bolla idéer med någon annan. Du kanske har varit på en visning för en lägenhet med många rum och känner dig lite osäker på ett av rummen. Vad ska du egentligen göra med det utrymmet? När du har med dig någon på visningen kan hen hjälpa till att bolla idéer eller komma med andra förslag och tankar.

Du har bestämt dig för att köpa lägenheten – vad nu?

Om du äntligen hittat det boende du vill ha är det dags att ge dig in i budgivningen ifall det är den lägenhet du nu drömt om att köpa. Vanligtvis tar mäklaren kontakt med de som visat intresse genom mejl eller telefon. Du får du chans att säga om du vill vara med och buda. Därefter sköts det mesta elektroniskt, du brukar kunna följa budgivningen direkt via mobilen och även få notiser när någon annan lagt ett högre bud. 
Om du väl vinner budgivningen bör du se till att skriva på överlåtelsen så snabbt som möjligt, först då är du ägare av bostaden. 

Bostadsrättsföreningen 

Det är lite annorlunda att köpa en bostadsrätt mot att köpa ett hus, eftersom bostadsrätten är en lägenhet i en större fastighet. Med andra ord är du förvisso ägare av lägenheten, men lägenheten ligger i en fastighet som tillhör bostadsrättsföreningen. Med andra ord är det väldigt intressant för dig som köpare att kolla upp vem som sitter i föreningen, när man utförde diverse reparationer av fastigheten och liknande. Om inte något stambyte har gjorts under lång tid får du räkna med att det om några år kommer behövas. Då höjs ibland hyrorna eller så måste de boende i bostadsrätten betala en viss summa för att på så vis finansiera bytet.

Det kan även vara bra att själv gå med i styrelsen för bostadsrättsföreningen om du vill kunna säga till om mer. Det ingår även ett gemensamt ansvar hos de boende i bostadsrättsförening att ta hand om gemensamma utrymmen. Det är mycket möjligt att det finns ett schema över trappstädningen eller gårdsfixning. Sådant är bra att kolla upp och ta reda på innan du bestämt dig.

En annan viktig sak du ska kolla upp gällande bostadsrättsföreningen är hur ekonomin ser ut. Sådant kan du enkelt se direkt på Hemnet när du letar efter visningar. Om en bostadsrättsförening har dålig ekonomi får du räkna med höjda kostnader framöver för att föreningen ska kunna finansiera reparationer, underhåll och nybyggen.

Några sista tips när du ska köpa lägenhet!

När du väl ska köpa din första lägenhet kanske du vill att allt ska vara perfekt. Men att enbart stirra dig blind på ytan kommer inte leda till ett bättre bostadsköp. En lägenhet med vita skåpsluckor och ett fint golv i badrummet är trevligt, visst. Men det bör inte vara avgörande. Även om en äldre lägenhet är täckt med fula tapeter och plastmattor är det bra att tänka på att detta är enkelt att fixa. Försök att tänka bort ytan, det går alltid att måla vitt eller tapetsera, det viktiga är planlösningen, höjd i tak, fönster, sådant som helt enkelt är krångligare att ta itu med när du väl köpt lägenheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare.

Exit mobile version