köpa villa

Köpa villa – Så lyckas du med husköpet steg för steg

Att köpa villa är en av de största investeringarna många gör i livet. Det kan vara en dröm som äntligen blir verklighet, men det är också en ekonomisk process som kräver planering, trygg finansiering och en förståelse för de juridiska och praktiska delarna av husköp.

På Boekonomi.se vägleder vi dig genom processen från förberedelser till inflyttning och vidare till möjligheten att hyra ut din villa. Här får du svar på vanliga frågor och praktiska råd för att fatta välgrundade beslut.

Förberedelser och ekonomi inför att köpa villa

Innan du går på visning eller börjar leta hus behöver du säkerställa att din privatekonomi klarar av ett bostadsköp. Det inkluderar kontantinsats, bolån och löpande driftkostnader.

Budget och kontantinsats

Bankerna kräver att du har minst 15 % av köpesumman som kontantinsats. Om du exempelvis köper ett hus för 4 miljoner krävs alltså 600 000 kr i egen insats. De resterande 85 % finansieras oftast genom bolån.

En tydlig budget bör dessutom inkludera kostnader som:

  • Lagfart – 1,5 % av husets pris plus 825 kr i avgift
  • Pantbrev – 2 % av det belopp du vill belåna (utöver eventuella befintliga pantbrev)
  • Driftskostnader – el, vatten, försäkringar och underhåll

Läs mer om pantbrev och dess kostnader på vår guide.

Bolån och lånelöfte

Nästa steg är att kontakta en eller flera banker för att diskutera finansieringen. Du behöver ett lånelöfte för att kunna lägga bud på en villa. Detta är bankens preliminära besked om hur mycket de kan låna ut till dig baserat på din ekonomi.

I processen kommer banken titta på din inkomst, eventuella lån och krediter, boendekostnader och din fasta anställning. Mer om hur bolån fungerar och vad banken granskar hittar du i vår artikel om bolånekalkyler.

Processen för att köpa villa

När du har finansieringen förberedd är det dags att börja gå på visningar och identifiera den villa som passar dina behov gällande läge, storlek, skick och pris.

Budgivning och köpekontrakt

När du väl hittat en villa du vill köpa kommer budgivningen. Ofta sker den digitalt eller via mäklare, och det gäller att inte överskrida det tak du satt tillsammans med banken. När budet accepterats skrivs ett köpekontrakt.

I köpekontraktet framgår:

  • Överenskommet pris
  • Tillträdesdatum
  • Eventuella villkor, som godkänt bolån

Efter kontraktsskrivandet har du som köpare en skyldighet att undersöka huset ytterligare – en så kallad undersökningsplikt.

Besiktning och dolda fel

Att besiktiga huset med en certifierad besiktningsman är starkt rekommenderat. Detta ger en tydligare bild av husets skick, och minskar risken att du hamnar i en tvist kring dolda fel

Tillträde och inflyttning

På tillträdesdagen betalar du resterande köpesumma till säljarens bankkonto. Banken hanterar ofta transaktionen och registrerar dina pantbrev och lagfart via Lantmäteriet. När pengarna är överförda får du nycklarna och huset är ditt.

Att hyra ut del av eller hela villan

Om du inte behöver hela huset själv, eller är borta under längre perioder, kan det vara ekonomiskt lönsamt att hyra ut hela eller delar av villan. Det finns dock regler du måste följa, både juridiskt och skattemässigt.

Skatteregler vid uthyrning

Du får göra avdrag för en schablon på 40 000 kr per år samt för den del av hyran som motsvarar dina egna driftskostnader. Överskrider du detta belopp, betalar du 30 % i skatt på överskottet. Skatteverket har mer information om detta på sin informationssida om uthyrning.

Vad gäller juridiskt?

Om du hyr ut en del av din privatägda villa gäller reglerna för uthyrning av privatbostad, vilket innebär att hyresgästen saknar besittningsskydd om du hyr ut färre än tre bostäder. Du bör ändå upprätta ett hyresavtal där vad som ingår i hyran framgår tydligt – t.ex. el, värme och Internet.

Vanliga frågor om att köpa villa

Vad är skillnaden mellan fastighet och bostadsrätt?

När du köper en villa köper du en fastighet – marken och huset som står på den. En bostadsrätt innebär att du äger rätten att bo i en lägenhet, men själva fastigheten ägs av en bostadsrättsförening.

Hur mycket kan jag låna till en villa?

Hur mycket du kan låna styrs av din inkomst, din belåningsgrad (max 85 %) och återbetalningsförmåga. Banker räknar ofta med ett kalkylränta på 6–7 % för att se till att du klarar ökade räntor.

Behöver jag amortera på bolånet vid villa-köp?

Ja, enligt Finansinspektionens regler måste du amortera:

  • 2 % per år om du lånar mer än 70 % av bostadens värde
  • 1 % per år om du lånar mellan 50–70 %
  • 0 % om du lånar mindre än 50 %

Får jag hyra ut min villa via Airbnb?

Ja, i de flesta fall. Men du bör kontrollera att det inte finns lokala regler från kommunen som begränsar korttidsuthyrning. Dessutom behöver inkomst från Airbnb deklareras.

Vilka försäkringar behövs vid köp av villa?

Ett hus bör ha minst en villaförsäkring som täcker byggnaden och tomtens ansvar. Du kan även behöva tillägg för exempelvis skadedjur, läckage och rättsskydd. Många väljer även att teckna bolåneförsäkring som komplement.

Besök regelbundet Boekonomi.se för aktuella guider kring boendeekonomi – och lär dig ta smartare, tryggare beslut för ditt hem och din framtid.