Det är ett stort steg att byta jobb, men vad ska du tänka på innan du gör det?
Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.
5 viktiga faktorer när du byter jobb
- Har du goda möjligheter att få jobbet?
- Varför vill du byta jobb?
- Vilken arbetsmiljö vill du jobba i?
- Kan du växa i din nya arbetsroll?
- Kommer den nya arbetstiden vara human?
Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.
1. Kommer du få jobbet?
Det är viktigt att du ser till att du har alla förutsättningar som krävs för att få jobbet. Så om exempelvis en examen inom ekonomi krävs, då måste du ha det för att kunna ha en sportslig chans att få jobbet.
Men även om du har alla kvalifikationer som krävs, då är det också viktigt att du utformar ett bra CV samt ett bra personligt brev. På cvmall.se hittar du mycket bra information om hur du utformar ett CV på ett professionellt sätt.
2. Varför väljer du att byta jobb?
Omkring 9 personer av 10 väljer att byta jobb för att kunna tjäna mer pengar, men du ska även ha i åtanke att det är fler saker som är viktiga än just lönen. Vill du ha mer flexibla arbetstimmar, vill du ha längre semester eller kortare arbetsdagar?
Det är alltså en bra idé att veta varför du vill byta jobb, för då blir det enklare att se till att det nya jobbet passar de mål och krav du satt upp.
3. Hur är den nya arbetsmiljön?
Om du jämför med den arbetsmiljö du har idag, kommer den nya arbetsmiljön vara bättre eller sämre? Om du byter till ett jobb med sämre arbetsmiljö och till exempel bullriga maskiner, då tycker vi att du ska bli kompenserad med en särskilt hög lön.
Du ska även tänka på att arbetsmiljön ska vara långsiktigt hållbar, för även om du tjänar mer pengar än förut ska du fortfarande kunna trivas på ditt nya jobb. Att behöva arbeta 12 timmar varje arbetsdag är exempelvis ohållbart i längden, och någonting som är värt att ta upp med ditt fackförbund såsom Finansförbundet om du jobbar inom ekonomi.
4. Kan du växa i din nya arbetsroll?
Om du byter jobb ska du också vara säker på att du får möjlighet att utvecklas. För om du gör exakt samma sak hela tiden på ditt nya jobb, då blir det nya jobbet tråkigt i längden samtidigt som du inte lär dig så mycket nya saker.
Så se till att det nya jobbet ger dig möjlighet att utvecklas genom bland annat kurser samt möjlighet att arbeta med många olika arbetsuppgifter.
5. Hur är arbetstiden?
I de fall den nya arbetsgivaren erbjuder heltidstjänst där du får lika mycket pengar om du jobbar 40 eller 70 timmar per vecka, då är det viktigt att du försäkrar dig om att chefen inte utnyttjar läget och ber dig arbeta mer än 40 timmar per vecka utan att du får betalt för det.
Så se till att du förtydligar att du inte tänker bli utnyttjad, så att du inte byter till ett arbete med sämre villkor än vad du har idag.