Bostadsrättsförsäkring – allt du bör tänka på

Bostadsrättsförsäkring

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

För dig som bor i en bostadsrätt och är ägare har du i stort sett allt ansvar för bostaden. Detta innebär att om något går sönder, ett rör eller om du får en läcka i lägenheten, är det du som blir ersättningsskyldig. Det finns bra hemförsäkringar att teckna om du vill vara på den säkra sidan. Det du bör leta efter är en hemförsäkring med bostadsrättsförsäkring. Det finns många varianter av försäkringar att välja på och just därför är det bra att anpassa dig efter dina behov.

I en vanlig hemförsäkring brukar flera saker ingå i grundskyddet, bland annat:

  • Egendomsskydd som täcker kostnader om du exempelvis får inbrott eller vid en brand.
  • Reseförsäkring. Ingår i hemförsäkringens grundskydd och brukar täcka upp till 45 dagars resande. Det brukar ingå saker som sjukvårdskostnader, något som kan bli vansinnigt dyrt utan försäkring.
  • Ansvarsskydd och rättsskydd. Detta är ett skydd om du råkar utför en tvist och blir betalningsskyldig.
  • Överfallsskydd. Ett kostnadsskydd om du till exempel skulle bli överfallen, misshandlad eller liknande.

Det kan ibland ingå fler eller färre saker men i regel finns nästan alltid detta med som grundskydd i hemförsäkringar. Men givetvis finns det andra saker som du kan behöva skydda, som specifika ägodelar eller liknande. Då är det dags att börja komplettera din bostadsrättsförsäkring med tillägg.

Behöver du tillägg utöver Bostadsrättsförsäkringen?

Tilläggsförsäkringar är bra för att anpassa och skräddarsy försäkringen så den passar just dig. Alla är vi ju olika och har olika tillvaro, liv och risker. För vissa kanske en viss typ av risk är större än vad de är för dig, och vice versa. Fundera över vad du skulle behöva få hjälp att betala om något inträffar. Kanske funderar du på att hyra ut din bostadsrätt i andrahand? Då finns det andra saker att tänka på gällande försäkringar.

Vanliga tilläggsförsäkringar utöver Bostadsrättsförsäkring

Det finns en rad olika tilläggsförsäkringar som brukar vara vanligt att teckna i samband med sin hemförsäkring. Bland annat är drulleförsäkring något som en del behöver. Drulleförsäkringen är en försäkring som skyddar dig om du exempelvis råkat göra sönder saker själv. Du kanske tappar mobilen i toaletten, backar in bilen i den nya cykeln eller liknande. Drulleförsäkringen, precis som alla tilläggsförsäkringar och andra försäkringar har i regel en självrisk. En summa pengar du behöver betala för att få ersättning. Den kan ligga på 1 500 kronor eller mycket mer, det beror på vilken drulleförsäkring du väljer.

Tänk på att det finns dyrare och billigare bostadsrättsförsäkringar att teckna. De billigaste har ett grundskydd men kanske inget annat. Dessutom kanske ersättningskostnaden inte är lika stor som de dyrare försäkringarna. Du bör kolla upp och jämföra vad som ingår i bostadsrättsförsäkringen hos olika bolag, vad priset är och om det blir dyrare eller billigare att välja en mer omfattande hemförsäkring eller om det är bättre att satsa på något billigare och sedan komplettera med tillägg.

Bostadsrättsförsäkring vid andrahandsuthyrning

Om du tänker hyra ut din bostadsrätt i andrahand finns det mycket att tänka igenom. Du är hyresvärd och har därmed en hel del ansvar. Förutom att du först ska fota, skriva en beskrivning och annonsera lägenheten, ska du även sätta en skälig hyra. Vill du hyra ut möblerat eller omöblerat? Vid andrahandsuthyrning med möbler kan du sätta högre hyra. Dock måste du se till att skriva en omfattande inventarielista med allt från större saker som tvättmaskin, säng och TV till bestick, galgar och liknande. Fota gärna, hellre att vara för noggrann än för slarvig. Går något sönder ska det vara tydligt vem som betalar vad och hur mycket.

Inventarielista

När du ska skriva inventarielista för uthyrningssyfte är det enklast att skriva rum för rum (om du nu hyr ut hela lägenheten). Till exempel kan listan se ut så här:

Sovrum

  • 1 säng, nyskick.
  • 2 set med lakan, nyskick.
  • 1 skrivbord, fint skick med en repa på höger sida (bifoga bild).

Kök

  • 1 köksbord, gammalt och slitet (bifoga bilder).
  • 4 köksstolar, nya.
  • 1 ugn, använd men felfri.
  • 2 ugnsplåtar, nya.

Och så vidare. Noggrant och utförligt är allra bäst och tänk på att du och hyresgästen måste gå igenom samtliga saker tillsammans, under själva besiktningen. Då får hyresgästen en chans att dubbelkolla inventarielistan mot verkligheten för att se att det stämmer. Kanske hittar gästen något annat fel på en möbel som behöver antecknas?

Kontrakt

När du hittat en hyresgäst och ni tillsammans gått igenom inventarielistan ska ni skriva kontrakt. Ett andrahandskontrakt är viktigt för att allt ska vara giltigt, både när det kommer till månadsavgift och deposition. Kom ihåg att två kopior av kontraktet krävs, bägge ska skrivas under så att hyresvärd och hyresgäst får varsin kopia.

När det kommer till försäkringar vid andrahandsuthyrning ska både du som hyr och den som hyr ha varsin hemförsäkring. 

3 alternativ för bostadsrättsförsäkring

När du ska teckna en hemförsäkring för bostadsrätt finns det olika vägar att gå. Om du inte tidigare har någon försäkring kan det vara fördelaktigt att hitta en försäkring som kombinerar både hem- och bostadsrättsförsäkring. Har du redan en hemförsäkring kan du välja att istället teckna ett tillägg anpassat för just bostadsrätt. Ett tredje alternativ är att kolla med din bostadsrättsförening om bostadsrättsförsäkringen redan ingår i fastighetsförsäkringen. Om så är fallet är det onödigt att teckna ytterligare en.

När du väl ska välja ut din bostadsrättsförsäkring ska du självklart kolla på priset, men detta bör dock inte vara din huvudsakliga prioritet. En billig hemförsäkring kanske inte täcker särskilt mycket eller ersätter skador för samma belopp som en dyrare försäkring gör. Detta kanske innebär att du väljer att komplettera den billiga försäkringen med massvis av tilläggsförsäkringar. Då kanske det ändå blir samma pris i slutändan. Se istället till att försäkringen har det du behöver. Idag finns det en uppsjö olika försäkringsbolag och vissa nischar sig mot särskilda målgrupper. En relativt ny aktör är bland annat Hedvig, ett försäkringsbolag som är helt digitalt. Du får snabbt support och kan även bli uppringd om du vill prata med en riktig person. Hedvig hemförsäkring är en smidig försäkring utan krångel. Vad som utmärker Hedvig från andra försäkringsbolag är deras enkelhet. Det är lite av deras riktmärke, att försäkringen inte ska vara krånglig att använda utan att du alltid ska få support och ersättning snabbt och lätt. Gäller det exempelvis någon enklare skada kan du få ersättning samma dag. Självrisken är alltid 1 500 kronor och drulleförsäkring ingår i alla olika försäkringar. Här kan du hitta hemförsäkring för bostadsrätt. 


Ansvar

Som ägare till en bostadsrätt är du helt ansvarig för bostadens inre del, alltså inte själva bostadsfastigheten, den är det bostadsrättsföreningen som är ansvarig för. Men allt som pågår inom väggarna i din lägenhet är det alltså du som är ansvarig för. Och därmed betalningsskyldig för om något skulle gå sönder. Väggar, golv, klinker och annan fast inredning ska du stå för. Skulle det däremot exempelvis utbryta en brand i fastigheten, oavsett om det är du som råkat starta den i din lägenhet, eller om den spridit sig från andra delar till din lägenhet, är det bostadsrättsföreningen som står för kostnaderna.

Tänk på att en bostadsrättsförsäkring i regel täcker den fasta inredningen, men inte den lösa egendomen. Det är här hemförsäkringen återigen kommer in i bilden. Hemförsäkringen täcker skador på din lösa egendom, exempelvis saker och ägodelar. 

När man äger en bostadsrätt och du skulle råka orsaka en skada i lägenheten, exempelvis en läcka, som sedan sprider sig vidare till andra grannar, kan du bli ersättningsskyldig. Det kan hända att grannarna vill att du betalar deras självrisk om det nu blivit stora problem. Den här sortens krav kan vara vanligt från grannar och något du ska anmäla till ansvarsskyddet i hemförsäkringen du tecknat. Den täcker sådant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare.

Exit mobile version